Salam korang..makan apa pagi nie..amboi-amboi makan nasi lemak tak pandang kiri kanan dah ye..
mai la baca blog GK jap..
GK nak story pasal tapia pulut nie...
nie resepi turun temrun mak GK yang bagi...tapi sebelum tue nak habaq kat ampa semua..
petua orang tua-tua...
kalau nak buat tapai nie tak leh dalam period(mai bulan) nanti tapai tak jadi...
lagi satu kita kena betul-betul bersih..tangan basuh bersih-nersih takut nanti tapai jadi masam..
orang yang buat tapai nie tak leh moody-moody..nanti tapai tak manis...
Ok mai kita tunjuk
sikit resepi tapai pulut..
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut
250 gm ragi
250 gm gula
Daun pisang
CARA MENYEDIAKAN:
1. Terlebih dahulu
beras pulut perlu direndam selama lima jam.
2. Kemudian kukus
sehingga tiga suku masak (selama 20 minit). Biarkan sehingga sejuk.
3. Ragi ditabur di
atas pulut yang dikukus bersama gula. Gaul rata.
4. Kemudian bungkus
dengan daun pisang. Peramkan selama beberapa hari (lebih kurang 2 hari)
NOTA KAKI:
Orang yang plan nak
mengandung tak leh makan tapai tau..tapai nie tajam....
4 comments:
huhu , sedap tapai nih .. lapar argh . g breakfast jap ..
wah2..
sedap nya tapai..
feveret ni time raya!hehe
baru je buat tapai minggu lepas.... tapi munna tak letak gula dah.... cukup dgn ragi je... bungkus dgn daun gerah
lihat cara pembuatan tapai pulut di www.sukriramli.tk atau lawati facebook kami www.facebook.com/tempahantapaipulut
Post a Comment