Salam,puan-puan semua..masak apa petang nie..kering menu dah ker?GK kalau petang-petang macam nie teringat la nak buat kuih kaswi..kalau belah utara panggil kuih koswi...tah la lain tempat lain panggilanya betul tak?ok la GK nak kongsi resepi kuih kaswi yang GK ambik dari chef terkemuka malaysia sapa lagi kalau tak chef hanieliza...
Sumber: Kak Hanieliza
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Masakkan semua dan sejukkan.
Bahan Kuih
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung - mama guna tepung jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan.
[Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau
plastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
No comments:
Post a Comment