KLIK LA

Sunday, June 29, 2014

RESEPI NASI TOMATO DAN AYAM MASAK MERAH

Salam 1 Ramadan semua, masak apa kita hari ni...GK sugget masak sendiri je kat rumah lagi jimat..sekarang barang mahal...bawa RM50 pi bazar ramadan takat boleh makan sampai sahur je tu pun kalau tak basi....

Tapi kalau korang bawa RM50 pi pasar basah...wah dah boleh stok untuk 2-3 hari ok...

Kemarin GK dengan rajin tahap gaban buat nasi tomato...actually ni second time buat tomato..sebelum ni masak nasi tomato dibantu oleh suami...

Kemarin buat nasi tomato tanpa bantuan sesiapa...semata-mata ikut resepi dari blog 

Tapi GK adjust sikit sebab pelik juga Awat dia tak guna susu cair...husband GK ajar kena letak susu cair...pastu sukatan air dia GK terpaksa ubah ikut sukatan periuk GK...masa ikut sukatan dia...nasi i jadi mentah...mungkin cawan dia dengan cawan GK sukatan tak sama...huhuhu..
nasib baik mak su ada dia bagi petua nak bagi hilang kementahan nasi tue...kalau tak sakit perut la semua orang makan nasi tomato GK....

Petua untuk menormalkan nasi yang mentah:
Ambik secawan air yang panas tuang dalam nasi tue...pastu ambik cawan kaca masukkan air panas dalam cawan tu, pastu cawan tu letak ditengah-tengah nasi..pastu tekan button cook...

GK ulang 3 kali step ni..alhamdulilah nasi dah tak mentah...dan ini hasilnya...

Ini resepi nasi tomato:
Bahan-bahan :
  • 4cwn beras(dibersih dan ditoskn) 
  • minyak masak saji je- (resepi asal minyak sapi dah lupa beli bedal minyak saji je la)
  • 2 kuntum bunga cengkih 
  • 1/2 kuntum bunga lawang 
  • 3 biji buah pelaga 
  • 5 cm kulit kayu manis 
  • 1 biji bawang besar dicincang 
  • 160g tomato puree (dlm tin)- guna separuh je
  • 1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)- guna kiub je 
  • bhn dikisar: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia 
  • 3 senduk susu cair-GK guna UHT



Cara-cara 
  1. Panaskan minyak  diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit. 
  2. Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu. 
  3. Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit. 
  4. Masukkan air rebusan, susu dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar. 
  5. Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak


Ini ayam masak merah yang disediakan oleh abang GK...semua orang puji sedap...tapi malangnya...GK tak dapat nak ambik resepi dari dia...andai ada resepi dari dia...GK akan publish kat sini...
Tapi sedap sungguh ayam masak merah dia buat...(dia ada buka restoran kat pauh...
nama restoran tu  RESTORAN DJAH)


No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg