Selamat pag..rindunyer dah lama tak share resepi dengan korang..ramai yang tanya kat GK macam mana nak buat HANDMADE COKLAT PERISA COKLAT CHEESE + COKLAT PUTIH
Resepi nie GK reka pasal GK memang giler cheese..masa tue nak buat satu kelainan asyik rasa coklat je jadi GK nak bagi dia rasa creamy + masam2 sikit dan rasa berlemak tapi sedap...
ok sekarang GK bagi korang resepi dia ye...
BAHAN-BAHAN:
250gm krim keju (pilih yang halal)
coklat compound putih - 1 BAR
coklat compound warna dark coklat- 1 BAR
perisa strawbery(tak nak bubuh pun takpe)
susu pekat (5 sudu)-nak bagi berkilat sikit
CARA-CARANYA:
1. Korang double boil dulu coklat putih pastu terus isi dalam acuan dia ye...pastu korang teriapkan acuan tue sebab kita just nak buat kerongsong(badan je) selepas itu masukkan mould ini kedalam peti sejuk seketika sebab kita nak buat inti dia..
2: Korang double boil dark coklat pastu masukkan krim keju campur la dengan susu pekat manis dengan perisa strawbery tue kacau sampai likat..
3. Masukkan adunan diatas ke dalam acuan yang sama selepas tue ambik coklat putih tadi tutup permukaan mould tue pastu dia akan jadi macam nie...
pastu masukkan acuan tu dalam peti sejuk
selepas beku baru ketuk... dan inilah hasilnyer
SELAMAT MENCUBA
8 comments:
menarik nihhhhhhhhh..
ala best nya..kena p beli acuan la dulu ye kak?
cam sedap jew..
wah sedap...nya.
coitt....lau gune coklat masakan yg pahit tu ley tak nk wat coklat????
lau gune coklat masakan yg pahit tu ley tak nak wat coklat???
tuto yg bagus, thanks !
sama2 mizza estrada...buat ye...
Post a Comment