Bahan
3 bungkus mee segera [ayam] & perencah [patahkan sikit]
3 bungkus mee segera [ayam] & perencah [patahkan sikit]
3 s/b minyak
5 cawan air
1 s/b kicap
2 s/b tomato sos
5 cawan air
1 s/b kicap
2 s/b tomato sos
bahan [dipotong kecil]
100 gm isi ayam
2 ekor sotong sederhan besar
1 keping fishcake
2 pokok sawi minyak
3 kelopak kobis panjang
1 batang lobak merah
100 gm isi ayam
2 ekor sotong sederhan besar
1 keping fishcake
2 pokok sawi minyak
3 kelopak kobis panjang
1 batang lobak merah
bahan tumis
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk kasar
3 s/b cili mesin
bahan hiasan
lada merah
daun sup
[mayang halus]
timun [buangkan kulit dan hiriskan menyerong]
Cara membuat
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga wangi.
2. Masukkan cili dan biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan isi ayam, sotong dan fishcake. Kacau rata.
4. Masukkan air, kicap dan tomato sos. Biarkan mendideh.
5. Masukkan mee & perencah dan biarkan mendideh.
6. Masukkan pula sayuran dan kacau rata. Jika nampak seakan kering..tambahkan sikit air panas.
7. Bila nampak sayur layu bolihlah angkat kedalam pinggan.
8. Taburkan hirisan lada merah dan daun sup. Susunkan hirisan timun ditepi pinggan.
9. Hidangkan bersama air jus oren.
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk kasar
3 s/b cili mesin
bahan hiasan
lada merah
daun sup
[mayang halus]
timun [buangkan kulit dan hiriskan menyerong]
Cara membuat
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga wangi.
2. Masukkan cili dan biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan isi ayam, sotong dan fishcake. Kacau rata.
4. Masukkan air, kicap dan tomato sos. Biarkan mendideh.
5. Masukkan mee & perencah dan biarkan mendideh.
6. Masukkan pula sayuran dan kacau rata. Jika nampak seakan kering..tambahkan sikit air panas.
7. Bila nampak sayur layu bolihlah angkat kedalam pinggan.
8. Taburkan hirisan lada merah dan daun sup. Susunkan hirisan timun ditepi pinggan.
9. Hidangkan bersama air jus oren.
No comments:
Post a Comment