- 1 labu bawang besar
- 2 batang serai
- 1cm lengkuas
- 1 paket PERENCAH NASI GORENG adabi-(perencah ni memang sedap kalau sapu kat ikan buat ikan bakar)
- 1/2 cawan susu IDEAL
- 4 Helai limau purut-dimayang halus
- 1 helai daun kunyit-dimayang halus
- 1 kg ikan-ikan kembung(ikan siakap pun sedap juga)nak guna ikan KELI pun boleh..
- 1 keping kertas aluminiunm
- 1 biji limau nipis
CARA MEMBUATNYA:
- Kisar halus ramuan bawang besar,serai,lengkuas bersama perencah ADABI
- Masukkan Susu IDEAL,daun limau purut, daun kunyit- masak sehingga pekat
- Sapukan bahan tumsan tadi ke atas ikan kemudian bungkus dalam kertas aluminium...guna daun pisang pun boleh..lagi sedap aromanya...
- Panggang dalam masa 20-30 minit-guna ketuhar suhu 180'c- tapi GK selalu bakar guna sabut kelapa je..
- Perah limau nipis ke atas ikan sebelum hidang..
2 comments:
boleh buat menu puasa ni..thanks!
nak buat sepanjang bulan ramadan oun tak pe...tukardengan ayam atau daging pun boleh kalau tak mo ikan..
Post a Comment