Bahan-bahan Resepi Kentang Putar (Kentang):
- 8 biji kentang
- 1 kotak kecil susu segar
- sedikit butter (anggaran 2-3 sudu besar)
- secukup rasa serbuk lada hitam dan lada sulah
1. Kentang dikupas kulitnya dan dipotong sama besar
2. Masukkan kentang ke dalam periuk dan rebus dengan air yang
secukupnya sehingga kentang tenggelam. Rebus dalam masa lebih kurang 20 minit.
3. Bila kentang sudah empuk, toskan air dan letakkan semula di
atas api supaya lebihan air dapat dikeringkan. Dah kering boleh alihkan dari
atas api.
4. Masukkan sedikit butter dalam kentang dan lenyek.
5. Masukkan lada sulah dan lada hitam mengikut citarasa. Kalau
nak pedas boleh letak lebih.
6. Tuangkan susu sikit demi sedikit (ikut citarasa sebab
fungsi susu ini untuk buat mashed potato rasa berlemak dan gebu) dan
lenyek lagi sehingga rata.
Bahan-bahan Resepi Sos (Gravy) Kentang Putar:
- 1 labu bawang besar (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 4 sudu butter
- 2 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air panas)
- 2 kiub ayam knorr
- secukup rasa serbuk lada hitam dan sulah
- 2 1/2 cawan air
1. Cairkan butter dalam kuali dan tumiskan bawang. Biarkan dia caramelized (bertukar warna sedikit perang (warna caramel))
2. Masukkan bancuhan tepung jagung dan tumis sehingga tepung jadi warna coklat atau sehingga warna sos yang korang suka.
3. Masukkan air dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kiub ayam dan juga masukkan sekali lada hitam dan lada sulah secukup rasa mengikut citarasa.
5. Kalau kuah terlalu pekat, tambahkan lagi sedikit air.
6. Kacau sehingga rata dan tutup api. Jika sos kentang putar berketul, masukkan sos ke dalam blender dan blend sampai tak berketul. Siap, hidangkan sos yang dah siap bersama kentang putar.
27 comments:
Salam GK..ini peberet nekcik..slalu mntak anak nekcik buatkan..sos lebih
wahhhhh...favorite neh.....
Sedapnya memang suka kentang putar ni!
Dah copy n akan cuba resipi ni..thanks
1 kotak kecil susu segar tuu brape ml yerr..??
yang 250ml...GK guna semua
Gk.. Nk tanye... Nape sos tu... Sye buat jd pucat?x jd warne brown lah GK... Blh tunjuk ajar x?nnt add id wechat sye.... Muhammadqaiyum89/0175201559... Perlukn tnjuk ajar.... 2x dh buat... Sos tetap nmpk pucat
GK dah jawab pertanyaan qayyum kat wee chat arap qayyum dapat buat kuah mashed potato yang gelap dan sedap ye..
nk cube la ptg ni...tq ye share resepi..
Salam GK.. nak tanya.. Sya buat kuahnya jd cair.. walaupun dh letak 2sudu tepung jagung.. kenapa ye..
salam GK tepung jagung 2 nk memekatkn kuah kn?ltk tepung gamdum cikit boleh x?sbb xpekat la
Susu segar lau nk ganti susu cair dlm tin tu boley le ye..
My favorite food!!!! :P
Knp kuah tuh rse bawang ehh?? Jd mcm kureng plak
GK klw butter ke mjerin bleh? Haha
Klo nk jual.. bole x kuah n kntg ni.. smpn dlm peti ais.. n brp hr tahan.. n camne nk bg kuah jd gelap.. reply kt wasap sye bole? 012 940 7741
Nak trylah nnti,goreng kentang,ayam sekali sedapnye
Nak minta izin share ye...favourite ni. Nak suruh org umah buatkan..hehe
Salam sy nk tnye knapa gravvy sy pucat eak.
Dh tryy.. tp nape gravvy tu pucat.. and rasa bawangg
kalau xde tepung jagung cmne?
Masukkan sedikit kicap pekat untuk bagi warna kepada kuah.
Boleh tambahkan sedikit tepung gandum untuk pekatkan kuah.
GK kenapa sos saya pucat ðŸ˜
Nk try aa pzni..peberet sy n ank2..xaa bzir duit nk bli lpz ne
☺
Assalam Gk. Saya copy yaa.. mintak halalkan❤
admin. saya dah copy yaa resepi ni..mohon admin izin dan halalkan
Post a Comment