KLIK LA

Thursday, June 28, 2012

SENARAI BARANG KELENGKAPAN UNTUK KELAHIRAN BAYI

Jom tengok senarai kelengkapan bayi...pada bakal-bakal ibu yang baru first time nak sambut bayi mesti tertanya-tanya dan terpikir-pikir apa yang kena ada untuk menyambut insan tersayang nie...ada orang kata masuk bulan 7 baru beli barang...apda juga yang kata baik beli awal-awal janji beli sikit-sikit kalau beli sekali gus takut tak termampu nak bayar lak nanti....

Apa-apa pun terpulanglah pada masa korang dan kemampuan korang ye...
tapi korang tau ke apa yang nak kena beli?apa yang tak wajib beli ? apa yang nak didahulukan? kalau nak tau jom kita semak senarai kelengkapan bayi yang GK ambik dari majalah PA@MA keluaran Mei 2011 nie....




PAKAIAN BAYI:
Mula beli pakain asas dulu tau...beli pakain lain setelah bayi mula membesar..digalakkan membeli pakain bayi yang bersaiz 6 bulan ke atas....
1.       SARUNG TANGAN
2.       SARUNG KAKI
3.       BAJU LENGAN PANJANG
4.       SELUAR PANJANG
5.       BAJU LENGAN PENDEK
6.       SELUAR PENDEK
7.       ROMPERS
8.       TOPI ATAU TOPI BONET

KELENGKAPAN MANDIAN:
Beli barang mandian bayi dengan menggunakan starter pack je dulu...takut barang tue tak sesuai dengan bayi kita...
1.       TAB MANDIAN BAYI
2.       PENGALAS TAD MANDIAN BAYI
3.       TUALA MUKA
4.       TULA MANDI
5.       MANDIAN BAYI
6.       SYAMPU BAYI

LAMPIN:
1.       LAMPIN KAIN MODEN
2.       LAMPIN PAKAI BUANG
3.       PELAPIK (KALAU PAKAI LAMPIN KAIN MODEN)
4.       TISU BASAH
5.       PELAPIK MENUKAR LAMPIN
6.       BEG LAMPIN

BARANG PENJAGAAN BAYI:
1.       BEDAK BAYI
2.       LOSEN BAYI
3.       MINYAK BAYI
4.       SIKAT/BERUS RAMBUT
5.       MINYAK TELON
6.       PEMOTONG KUKU
7.       KAPAS MUKA
8.       KRIM RUAM LAMPIN
9.       KAIN BEDUNG
10.   BARUT

BARANG KELENGKAPAN TIDUR SIMANJA:
Kalau boleh biarlah anak tidur dengan ibu sebab dia akan banyak terjaga dan ingin menyusu di waktu malam..
1.       KATIL BAYI
2.       TILAM
3.       CADAR
4.       SELIMUT
5.       BANTAL
6.       BANTAL PANJANG

BARANG PENYUSUAN:
6 bulan pertama anda digalakkan menyusu bayi secara berterusan...tapi kalau tak mampu untuk menyusu secara manual boleh perah susu tue...

PENYUSUAN SUSU IBU:
1.       PAM (MANUAL/BATERI/ELEKTRIK)
2.       BEKAS PENYIMPAN SUSU IBU
3.       BEG PENDINGIN
4.       PEK AIS

PENYUSUAN SUSU FORMULA:
1.       BOTOL SUSU BEBAS BPA
2.       PUTING
3.       BERUS BOTOL
4.       BEKAS PENYIMPAN SUSU FORMULA
5.       TERMOS
6.       BEKAS MINUMAN

KELENGKAPAN BERIADAH :
Beli barang riadah nie kalau boleh biarlah selepas tempoh berpantang..jangan beli terlalu awal sangat...
1.       CAR SEAT
2.       BABY SLING
3.       STROLLER
4.       KAIN PELINDUNG PENYUSUAN (NURSING COVER)

22 comments:

muzam said...

jangan lupe kamera untuk merakam saat2 bayi membesar hehehe...

Zulfikhri said...

Kalau bagi ibu yang dah banyak kali bersalin, banyak benda yang tak payah beli. Cuma yang penting diapers, barangan mandian, krim rashes dan minyak telon...untuk mama pulak maternity pads..hahah..teringat masa wife pregnant anak sulong, excited semua barang tu beli...
Baby Diapers TUJOURS "A" promo!!

Anonymous said...

shieda, congrats pregnant.. :)

takeishi said...

hahaha... first time anak.. arrrrgghhh... help me.. my wife nak pegang baby pun tak tahu.. mcm mana ni..

Anonymous said...

takuttttt

Gadis Kampung said...

GK dulu pun tkut juga nak pegang baby masa dalam pantang..tapi hati kena kental sebab itu kan anak kita...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wahhhh nice complete list ;)

sohoque said...

hahahaha.. my wife bersalin 2 weeks ago. premature sebulan awal. separuh jer brg2 kelengkapan sempat disediakan. kelam kabut gak ler...

Pn. Sheila@CC said...

mesti bakal dpt baby boy kan... :-)

Gadis Kampung said...

GK dapat baby boy...dulu masa pregnant tercari-cari juga kat innternet senarai barang keperluan bayi yang bakal lahir..GK first time dapat baby blurr la tak tau nak beli apa..kebanyakan blog yang GK jumpa just story sikit2 je..pastu GK beli majalah PA&MA dia tulsi complete items tu yang GK share dalam blog nie..bagi panduan semua yang bakal dapat zuriat juga..

aNieS said...

info yg bagus utk dishare..agar bg ibu yg baru 1st time mcm sy ni amat berguna sekali...:)

S&M Little Footwear said...

Shopping baby prewalker dan socks di blog kami secara online @"S&M Little Footwear"

salina said...

Produk TROPIKA berasaskn minyak kelapa dara berkesan merawat ruam lampin,ruam panas,ruam susu,eczema

akume said...

Best

akume said...

Bagus

akume said...

Best

QayQay said...

Salam. mohon post ini dishare di blog saya : http://www.ladyqayqay.com

Gadis Kampung said...

Perkongsian hal2 anak2 nak tak?

Anonymous said...

Supplement tuk ibu msti beli....sape lah nk jage si comel kalau ibunya xsihat + cergas....

nurul azura ahmad said...

List yg lengkap!..
Tq for sharing...

Oh Rojak said...

Bagus la..complete unutkk di rujuk..thanks

manja amin said...

Sgt bguna untk bkal ibu mcm sy hehe..next month bru bli brg2....dgn adanya list ni huh snang la cket hehe...ble tk sy share ni kt blog sy?

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg