KLIK LA

Monday, September 24, 2012

HUKUM TELAN AIR MANI SUAMI

SoalanUstaz, apakah hukum ‘oral sex' ? atau dalam kata lainnya seks menggunakan mulut iaitu dengan menghisap atau menjilat kemaluan isteri atau mengulum kemaluan suami. Bagaimana pula jika ia dilakukan oleh pasangan kekasih yang belum berkahwin, adakah ia zina? Jika tertelan air mani suami pula ustaz, bagaimana ye?..Terima kasih atas jawapan ustaz.- Anak Empat -

Jawapan
Berkenaan isu oral seks, ulama terbahagi kepada dua kumpulan :-
Yang mengharuskan :
Dr Syeikh Yusof Al-Qaradawi (rujuk www.islamonline.net)  berfatwa harus untuk mencium kemaluan isteri atau suami dengan syarat tidak menghisap atau menelan apa jua cecair yang keluar darinya. Menelan atau menghisap sebegini adalah MAKRUH disisi Islam kerana ia salah satu bentuk perlakuan zalim (meletakkan sesuatu tidak pada tempatnya) dan melampaui batas dalam hubungan seksual.
Apa yang pasti diharamkan menurut beliau adalah ‘anal sex' atau seks melalui lubang dubur, kerana terdapat nas yang jelas mengharamkannya, adapun ‘oral seks' tiada sebarang nas jelas dari Al-Quran dan hadis yang melarangnya.
Pandangan ‘harus' atau boleh dilakukan ini dikongsi oleh Mufti Mesir, Syeikh Dr Ali Al-Jumaah dan juga Dr. Sabri `Abdul Ra'ouf (Prof Fiqh di Univ Al-Azhar) apabila mereka menegaskan, tindakan ini harus selagi mana ianya benar-benar dirasakan perlu bagi menghadirkan kepuasan kepada pasangan suami dan isteri, terutamanya jika ia dapat menghindarkan pasangan ini dari ketidakpuasan yang boleh membawa mereka ke lembah zina kelak.

Perbincangan ringkas
Namun begitu, saya kira kesemua mereka yang mengharuskan termasuk Syeikh Yusof Al-Qaradawi tidak pula menghuraikan satu isu yang mungkin boleh dipanjangkan perbahasannya, iaitu bab kenajisan air mazi dan air mani.
Justeru, saya mengira fatwa beliau mungkin boleh digunakan jika dalam keadaan tiada sebarang cecair dikeluarkan semasa aktiviti oral sex ini dilakukan. Namun keadaan ini dikira sukar berlaku kerana bagi seseorang yang normal, nafsu yang meningkat pastinya akan mengeluarkan cecair pelincir iaitu mazi.
Air mani lelaki dan wanita dianggap najis menurut mazhab Hanafi dan Maliki. Mazhab Syafie dan Hanbali pula mengganggapnya suci.
Namun semua ulama bersetuju air mazi adalah najis. Hasilnya, majoriti pandangan ulama yang menyatakan menelan dan hisap termasuk cecair mazi ini adalah haram atau makruh berat. Beberapa ulama kontemporari menegaskan perlu membasuh dengan segera jika terkena mazi tadi.
Mazi ibarat najis lain yang dianggap kotor dalam Islam, justeru haram memakan tahi, meminum air kencing dan termasuk juga air mazi ini. Bukan sekadar haram memakan najis malah ulama empat mazhab juga memfatwakan haram menjual najis (kecuali diketika wujudnya teknologi untuk menggunakannya sebagai baja), apatah lagi untuk menjilat, hisap dan menelannya. Sudah tentulah ia lebih lagi diharamkan.
Selain itu, menurut undang-undang Malaysia juga ia adalah satu perara yang tidak normal, khusus buat orang yang agak luar biasa nafsunya.
"Oral seks" juga tergolong dalam kategori perlakuan seks luar tabie, ia adalah salah menurut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman sebat dan 20 tahun penjara.
Justeru, mana-mana pasangan kekasih yang melakukan perkara ini, boleh dilaporkan dan diambil tindakan oleh undang-undang Malaysia. Dari sudut undang-undang Islam, ia dikira berdosa besar dan bolehlah dijadikan sebat dan 20 tahun penjara tadi sebagai peruntukan ta'zir di dalam Islam bagi mereka yang sabit bersalah.

Ulama Yang Mengharamkan
Kebanyakan ulama Saudi mengharamkan perbuatan ini, ini dapat dilihat dari fatwa-fatwa berikut [1] :-
Mufti Saudi Arabia bahagian Selatan, Asy-Syaikh Al`Allamah Ahmad bin Yahya An-Najmi menjawab sebagai berikut,
"Adapun hisapan isteri terhadap kemaluan suaminya (oral sex), maka ini adalah haram, tidak dibolehkan. Ini Kerana ia (kemaluan suami) dapat memancarkan mani, mazi dan lain-lain. Kalau memancar, maka akan keluar darinya air mazi yang ia najis menurut kesepakatan (ulama'). Apabila (air mazi itu) masuk ke dalam mulutnya lalu ke perutnya maka boleh jadi akan menyebabkan penyakit baginya.
Melalui pandangan ini, kita dapat melihat satu point yang penting, iaitu sejauh mana tindakan ini boleh memberikan kesan buruk kepada kesihatan pasangan. Menurut pembacaan saya, ulama yang membolehkan perilaku ini juga bersetuju untuk mengganggapnya haram jika dapat dipastikan dan dibuktikan dari sudut saintifik, ia boleh membawa bakteria dan menyebabkan penyakit yang serius.
Saya teringat pakar sakit puan, Dr Ismail Thambi pernah menyatakan bahawa bakteria yang berada di mulut adalah sangat banyak berbanding di kemaluan, justeru beliau menyatakan tindakan ‘oral sex' dibimbangi boleh membawa penyakit kemaluan disebabkan bahagian mulut pasangan yang mempunyai banyak bakteria dan kuman.
Selain itu, seorang lagi ilmuan Islam iaitu Syeikh Nasiruddin Albani berkata :-
"Ini adalah perbuatan sebahagian binatang, seperti anjing. Dan kita mempunyai dasar umum bahawa di dalam banyak hadits, Ar-Rasul melarang untuk tasyabbuh (menyerupai) haiwan-haiwan, seperti larangan beliau turun (sujud) seperti turunnya unta, dan menoleh seperti tolehan serigala dan mematuk seperti patukan burung gagak. Dan telah dimaklumi pula bahawa Nabi Shallallahu `alahi wa sallam telah melarang untuk tasyabbuh (menyerupai) dengan orang kafir, maka diambil juga daripada makna larangan tersebut pelarangan tasyabbuh dengan haiwan-haiwan-sebagai penguat yang telah lalu, apalagi haiwan yang telah diketahui keburukan tabiatnya. Maka sewajarnya seorang muslim - dan keadaannya seperti ini - merasa tinggi untuk menyerupai haiwan-haiwan"
Namun, pendapat peribadi saya mendapati pandangan dan dalil yang digunapakai oleh Syeikh Albani ini adalah tidak begitu kukuh, namun saya tidak berhasrat untuk membincangkannya dengan panjang lebar di ruang ini.
Tindakan men‘generalize' semua jenis persamaan (tasyyabbuh) sebagai haram secara total juga boleh didebatkan kesohihannya. Demikian juga menyamakannya dengan perilaku binatang, benarkah binatang melakukan ‘oral seks'?, jika sekadar menjilat mungkin ye, namun menghisap kemaluan si jantan?  Adakah binatang yang melakukannya?. Saya tidak pasti. Bagaimana pula binatang ada juga yang mencium dan memeluk pasangannya. Adakah mencium dan memeluk juga diharamkan kerana menyerupai binatang.?  Sudah tentu tidak.

KESIMPULAN
Melalui perbincangan dan pendedahan ringkas di atas, jelas kepada kita perbezaan dua kumpulan ulama ini. Dari hasil penelitian terhadap pendapat mereka bolehlah saya rumuskan bahawa :-
1) Elok dijauhi aktiviti ini dan menghadkan kepada perilaku seks yang lebih sihat bersama pasangan. Ini bagi menjauhi perklara khilaf.
2) Harus bagi suami isteri untuk mencumbu kemaluan pasangan mereka dengan syarat tidak menghisap, jilat dan menelan apa jua cecair. Ia juga dituntut untuk membersihkan mulut dan kemaluan mereka sebelum melakukan aktiviti ini sebaik mungkin bagai meninimakan kemungkinan penyakit. Namun ia makruh yang cenderung kepada haram (makruh tahrimi) jika perbuatan ini sengaja untuk meniru-meniru perbuatan aksi seks melampau golongan bukan Islam dan juga binatang.
3) Haram hukumnya menelan mazi dan mani pasangan kerana Islam mengharamkan umatnya dari melakukan perkara kotor sebegini, sama juga seperti diharamkan menjual najis (kecuali baja yang akan diproses melalui dengan bahagian kimia)
4) Hukumnya menjadi harus berdasarkan keringanan khusus yang diberi oleh Islam atau disebut ‘rukhshah' kepada pasangan yang amat perlukannya bagi mengelakkan ketidakpuasan dan membawa masalah besar rumah tangga atau lebih dahsyat lagi, zina secara rambang diluar rumah.
5) Hukum melakukannya bersama pasangan kekasih atau mana-mana pasangan sebelum nikah yang sah adalah haram, dosa besar dan boleh didakwa dengan hukuman 20 tahun penjara di Malaysia. Namun ia tidak dianggap berzina dalam erti kata dan takrif zina yang disebut di dalam kitab-kitab Fiqh Islam. Ia hanya dianggap sebagai muqaddimah zina atau perdahuluan zina. Dalam kaedah fiqh Islam, "Apa-apa yang membawa kepada haram, hukumnya adalah haram jua"
Sebagai akhirnya, selain dari membincangkan soal hukum, kita mesti jelas bahawa hukum Islam sentiasa ingin melahirkan keutuhan rumah tangga dan masyarakat. Kita mesti sedar dan berfikir samada tindakan oral seks ini benar-benar membawa sesuatu yang berharga buat keharmonian rumahtangga kita, dan apa pula kesannya kepada nafsu diri. Adakah ia semakin mampu dikawal atau semakin buas sebenarnya.
Kita bimbang, tindakan ini boleh membawa kepada keinginan nafsu yang semakin membara dan tidak terkawal sehingga membhayakan diri dan masyaarakat di sekeliling kita disebabkan nafsu buas dan luar biasa yang sentiasa dilayan ini. Layanlah nafsu secara berpada-pada agar tidak ditawan olehnya kelak. Fikirkan...
Sekian

SUMBER: Zaharuddin Abd Rahman

32 comments:

Cik Puan Izan❤ said...

good info :)

adda syuhada said...

good info...

SaRaa said...

salam kenal..info yg bagus..

Amour DnG said...

info yg bagus . thanks .

Anonymous said...

Ooo... Tak boleh ek ? Adehh..

Anonymous said...

Suke hisap zakar suami..huhuhu

Anonymous said...

Hisap zakar memang seronok..lagi2 dapat telan air mani..

Qistina said...

Bab2 telan air mani ni cerita org yg dah kawin. Hormon2 lelaki dlm air mani leh buat org pompuan ketagih. Here's some info

http://www.celestialsoulwellness.com/blog/2012/06/benefits-of-semen-ingestion/

http://naturalremedysite.blogspot.com/2010/10/is-semen-natural-antidepressant-for.html

http://murdzplace.com/cnn/

http://www.youtube.com/watch?v=P1k1Dy1mVeQ

http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/239

Qistina said...

Bab2 telan air mani ni cerita org yg dah kawin. Hormon2 lelaki dlm air mani akan mempengaruhi nafsu seks membuatkan org pompuan ketagih nak lagi. Here's some info

http://www.celestialsoulwellness.com/blog/2012/06/benefits-of-semen-ingestion/

http://naturalremedysite.blogspot.com/2010/10/is-semen-natural-antidepressant-for.html

http://murdzplace.com/cnn/

http://www.youtube.com/watch?v=P1k1Dy1mVeQ

http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/questions/view/239

Rina said...

Jangan telan, cukup bila dah sekali kita telan,pasti nak lagi. Telan air mani ni buat org pompuan ketagih.

Petua org dulu2, telan air mani ni banyak khasiat, leh awet muda dan kaya dgn protin.

Tiara said...

Bila dah sekali duakali merasa telan mani, mulala ketagih selalu nak lagi.

Ada baca artikel yg kata hormon2 lelaki dlm air mani yg mempengaruhi nafsu wanita. Nasib baikla ada benefit, air mani tu banyak khasiat dan kaya protin.

Anonymous said...

Hmm tp jilat dn isap puki 2 nikmat.. Lg pula pmpuan memg suka puki dorg kena isap..

Anonymous said...

mmg sedap telan air mani.. dulu sy geli nk telan ttp skrg.. tiap kali make love sy akan pastikan air maninya tidak membazir dibuang merata-rata.. pastinya sy akan telan.. suami pun kata pancut kat mulut lebih sedap dr mrs V sy.. lagipun sy blm bersedia nk ada anak..

kdg2 klu suami x letih, lebih 3-4 kali dpt sy telan air maninya semalaman..

Anonymous said...

saya ada dengar info tentang air mani yang boleh dibuat sebagai masker untuk hilangkan jerawat.. betul ke?

katanya lagi, kalau selalu sapukan air mani kat breast kita akan jadi lebih tegang dan anjal..

kalau betul info2 ni, memang saya tak perlu lagi beli macam2 produk.. boleh jimat duit..

Wak Azizi said...

Dah xblh tau..bgthu kt istri..

mohd saziani sapian said...
This comment has been removed by the author.
Gadis Kampung said...

sekadar berkongsi apa yang ditulis oleh ustaz....GK tau ramai kat luar sana suka buat benda ni

Anonymous said...

Tp kn, prempuan ada air mani x? Boleh x klo kte telan air pantat prempuan?

Anonymous said...

X smua yg nak buat bgitu.

Nurul Atikah said...

Apa ke peliknya Anonymous ni...x da air muka kar...x malu nk ckp mcm tu. Mesti ni laki2..x da pmpuan y nk ck mcm tu, pmpuan gila jerr tu...

hekmah kemukus said...

Jadi gimana tuh kalo hisap dan telan air mazi boleh tidak.saya baca kurang paham.

hekmah kemukus said...

Jadi gimana hukum yg berlaku,haram atau tidak,bila menghisap dan menelan air mazi.terusterang saya kurang faham dgn info ini.karena ada bnyk pendapat.

cuculempada said...

Ok

Anonymous said...

TAK BOLEH TELAN

Anonymous said...

hahahahahah siak je

Anonymous said...

baeklah

Someone said...

Kalau seseorang isteri tu dah tertelan air mazi si suami sblum mengetahui hukum nya haram. Macam mne tu??? Adakah ia dikire berdosa??

Anonymous said...

Kalau mcm tu xpe lah, tapi lepas da tau benda tu haram, dah la. Jangan la gatal gatal buat lagi yee 😊

Anonymous said...

geli buat pertama kali tapi lepas tu mmg ketagih.. tiap kali sblm make love sy akan lancap dan hisap penis asben dulu smp air maninya pancut dlm mulut sy dan sy akan telan baru sy make love.. lps make love dan asben kata nk pancutm sy akan hisap penis asben smp asben pancut.. mmg ketagih la senang cerita..

azrul said...

X dosa la someone..kan blum tau.mcm puasa la klu makan x sedar x batal. tpi klu dah sedar makan jugak dah lapar sangat la tu hihi

Muhammadhaikal Haikal said...

muntahkn balik..haha

Unknown said...

wow hebat la u...nk jgk huhuhu

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg