RAMUAN DIPERLUKAN:
- 5 ekor ketam- dibuang kulit dan dibelah dua
- 3 sudu sos tiram
- 3 sudu sos cili
- 3 sudu cili yang telah dikisar
- 10 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- sebiji telur
- garam
- sedikit gula
- 1 cawan air
- sedikit perencah tambahan-ajinomato atau HILAL
TAMBAHAN RAMUAN:
- Sedikit minyak masak untuk menumis
- 1 biji bawang besar - dipotong bulat
CARA MEMASAKNYA:
- Kisar cili, bawang putih, bawang merah, halia, tumis sehingga naik bau
- Masukkan secawan air
- Masukkan ketam, tutup kuali masak untuk 10 minit.
- Masukkan sos tiram, sos cili, gula, garam, perencah tambahan
- Bila dah sebati- masukkan telur yang telah dipukul.
- Kacau cepat-cepat supaya telur tidak berketul.
- Angkat dan hidangkan..
2 comments:
saya memang minat ketam
boleh beli ketam la arini..buat sambut awal ramadan...try la resepi nie mudah je
Post a Comment