KLIK LA

Thursday, July 19, 2012

RESEPI: KETAM GORENG BERTELUR


RAMUAN DIPERLUKAN:

  • 5 ekor ketam- dibuang kulit dan dibelah dua
  • 3 sudu sos tiram
  • 3 sudu sos cili
  • 3 sudu cili yang telah dikisar
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • sebiji telur
  • garam
  • sedikit gula
  • 1 cawan air
  • sedikit perencah tambahan-ajinomato atau HILAL
TAMBAHAN RAMUAN:
  • Sedikit minyak masak untuk menumis
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat


CARA MEMASAKNYA:
  1. Kisar cili, bawang putih, bawang merah, halia, tumis sehingga naik bau
  2. Masukkan secawan air
  3. Masukkan ketam, tutup kuali masak untuk 10 minit.
  4. Masukkan sos tiram, sos cili, gula, garam, perencah tambahan
  5. Bila dah sebati- masukkan telur yang telah dipukul.
  6. Kacau cepat-cepat supaya telur tidak berketul.
  7. Angkat dan hidangkan..

2 comments:

Abu Luqman said...

saya memang minat ketam

Gadis Kampung said...

boleh beli ketam la arini..buat sambut awal ramadan...try la resepi nie mudah je

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg