KLIK LA

Tuesday, April 3, 2012

IKAN TENGGIRI BAKAR



Masa penyediaan: 15 minit
Masa memasak: 25 minit
Hidangan untuk : 4orang

BAHAN-BAHAN:

  • Seekor ikan tengiri
  • 4-5 tangkai cili kering, dihiris haus
  • 2 ulas bawang putih- dicincang halus
  • 3 biji bawang merah - di cincang halus
  • 100gm daun bayam - dihiris halus
  • 2 camca besar sos tomato
  • 2 camca besar sos tiram
  • 45gm serbuk roti
  • 1/2 camca teh serbuk lada hitam

CARA MEMBUATNYA:
  1. Letak tenggiri di atas kertas timah. gaulkan semua bahan lain dan ratakan di atasnya.
  2. Renjiskan dengan minyak dan bungkus kemas.
  3. Masukkan bungkusan ikan di atas tin pembakar.
  4. Bakar pada suhu 210'c sehingga masak.
  5. Buka bungkusan, taburkan cili padi dan daun sup sebelum dihidangkan.
NOTA KAKI:
Selain ikan tenggiri boleh digunakan kurau, bawal atau ikan sebelah.
Daun bayam amat berkhasiat dan sajian nie amat sesuai di makan bersama kentang bakar atau rebus ( yang dilecek). Garam tak perlu sebab kita sudah guna sos tiram.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg