Masa penyediaan: 15 minit
Masa memasak: 25 minit
Hidangan untuk : 4orang
BAHAN-BAHAN:
- Seekor ikan tengiri
- 4-5 tangkai cili kering, dihiris haus
- 2 ulas bawang putih- dicincang halus
- 3 biji bawang merah - di cincang halus
- 100gm daun bayam - dihiris halus
- 2 camca besar sos tomato
- 2 camca besar sos tiram
- 45gm serbuk roti
- 1/2 camca teh serbuk lada hitam
CARA MEMBUATNYA:
- Letak tenggiri di atas kertas timah. gaulkan semua bahan lain dan ratakan di atasnya.
- Renjiskan dengan minyak dan bungkus kemas.
- Masukkan bungkusan ikan di atas tin pembakar.
- Bakar pada suhu 210'c sehingga masak.
- Buka bungkusan, taburkan cili padi dan daun sup sebelum dihidangkan.
NOTA KAKI:
Selain ikan tenggiri boleh digunakan kurau, bawal atau ikan sebelah.
Daun bayam amat berkhasiat dan sajian nie amat sesuai di makan bersama kentang bakar atau rebus ( yang dilecek). Garam tak perlu sebab kita sudah guna sos tiram.
No comments:
Post a Comment