Kat utara memang glamour resepi ni...ada orang panggil jelatah buah ada orang panggil acar darat..masa kenduri resepi ni memang menjadi satu kewajipan di sebelah utara...ada orang masukkan cuka sebagai kuah dan ada yang masukkan sos cili...ikut citarasa masing-masing....hari nie GK nak kongsi resepi nie sebagai penambah selera dalam masakan korang...
BAHAN-BAHAN:
- 180gm timun muda-dihiris halus
- 120gm nenas
- 2 biji cili merah
- 100 ml jus lemon @ cuka
- 60 gm gula
- 30 gm sos plum-kalau tak de pun tak pe
- 30 gm gula merah
- 30 gm bawang merah-dihiris
- 5 gm garam
- RENDAM TIMUN DAN NENAS DIDALAM JUS LEMON @ CUKA, GULA DAN GARAM SELAMA 20 MINIT.
- SETELAH ITU, TAPISKAN AIRNYA SEHINGGA AIR KERING-KETEPIKAN.
- KEMUDIAN LARUTKAN GULA BERSAMA SEDIKIT AIR DAN MASUKKAN BAWANG BERSAMA SOS PLUM DAN GULA MERAH.
- KEMUDIAN MASUKKAN CILI MERAH DAN GAUL SEHINGGA SEBATI.
NOTA KAKI:
SELAMAT MENJAMU SELERA..
12 comments:
Kunjung Balas...Blog yang menarik... Nti sy brithu wife sy, pasal blog anda. Wife sy suka resepi2 nie. TQ coz share blog anda.
datang melawt..!
lama tak makan..kalau time kenduri kt kedah,wajib ada jelatah ni :)
slm kenal..thanks sudi singgah blog saya -mizatye
i follow u ;)
seperti dijemput..saya datang bertandang..hehe..juga dah follow..banyaknya resipi..nanti nak kena mai lagi bertandang..ye la..saya tak pandai masak..kena la menuntut..ahax..follow saya jugak okayh..
nampak lazat la nyum2
ohh, kat kg di trg dipanggil acar timun!
wahh.nampak sedap eh bila guna sos plum.nak try nnti :D
sedap ni..kecur air liur hehe :)
best tu mkn ngn gulai kawah..
salam kenal GK... em... sedap jelata ni klu makan dgn nasi briani... yum yum....
thanks for sharing ^___^ comel jer tuan blog ni...
share n ping kat >> Rakan Blog jugak yerk.....
Post a Comment