KLIK LA

Thursday, March 15, 2012

JELATA BUAH-BUAHAN



 Kat utara memang glamour resepi ni...ada orang panggil jelatah buah ada orang panggil acar darat..masa kenduri resepi ni memang menjadi satu kewajipan di sebelah utara...ada orang masukkan cuka sebagai kuah dan ada yang masukkan sos cili...ikut citarasa masing-masing....hari nie GK nak kongsi resepi nie sebagai penambah selera dalam masakan korang...


BAHAN-BAHAN:
  • 180gm timun muda-dihiris halus
  • 120gm nenas
  • 2 biji cili merah
  • 100 ml jus lemon @ cuka
  • 60 gm gula
  • 30 gm sos plum-kalau tak de pun tak pe
  • 30 gm gula merah
  • 30 gm bawang merah-dihiris
  • 5 gm garam
CARA MEMASAK:
  • RENDAM TIMUN DAN NENAS DIDALAM JUS LEMON @ CUKA, GULA DAN GARAM SELAMA 20 MINIT.
  • SETELAH ITU, TAPISKAN AIRNYA SEHINGGA AIR KERING-KETEPIKAN.
  • KEMUDIAN LARUTKAN GULA BERSAMA SEDIKIT AIR DAN MASUKKAN BAWANG BERSAMA SOS PLUM DAN GULA MERAH.
  • KEMUDIAN MASUKKAN CILI MERAH DAN GAUL SEHINGGA SEBATI.
NOTA KAKI:
SELAMAT MENJAMU SELERA..


12 comments:

Assassin Cyber said...

Kunjung Balas...Blog yang menarik... Nti sy brithu wife sy, pasal blog anda. Wife sy suka resepi2 nie. TQ coz share blog anda.

Luqman Hakim said...

datang melawt..!

mizatye said...

lama tak makan..kalau time kenduri kt kedah,wajib ada jelatah ni :)

slm kenal..thanks sudi singgah blog saya -mizatye

i follow u ;)

cik haty incik jiwa said...

seperti dijemput..saya datang bertandang..hehe..juga dah follow..banyaknya resipi..nanti nak kena mai lagi bertandang..ye la..saya tak pandai masak..kena la menuntut..ahax..follow saya jugak okayh..

Mr.PinGu said...

nampak lazat la nyum2

teratai said...

ohh, kat kg di trg dipanggil acar timun!

ecadwinkyasha said...

wahh.nampak sedap eh bila guna sos plum.nak try nnti :D

Eera Shera said...

sedap ni..kecur air liur hehe :)

the puffy clouds said...
This comment has been removed by the author.
faiz fakhirin said...

best tu mkn ngn gulai kawah..

Pn. Sheila@CC said...

salam kenal GK... em... sedap jelata ni klu makan dgn nasi briani... yum yum....

Rakan Blog said...

thanks for sharing ^___^ comel jer tuan blog ni...

share n ping kat >> Rakan Blog jugak yerk.....

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg