KLIK LA

Thursday, March 15, 2012

KEK COKLAT MOIST








 BAHAN-BAHAN:
  •  375 gm mentega
  • 500gm gula
  • 4 biji telur
  • 200gm tepung
  • 125gm serbuk koko
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • sedikit biskut coklat-oreo
  • sedikit cip coklat
BAHAN-BAHAN TOPPING:
  • 300 g coklat masakan
  • 150 ml krim putar
  • 2 sudu mentega/butter
 CARA MEMASAK:
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji dan gaul hingga sebati
  • Masukkan tepung, serbuk koko dan serbuk penaik. Gaul penaik.
  • Masukkan adunan tadi dalam acuan. Bakar dengan suhu 160'c selama 40 minit atau sehingga masak. Biarkan kek sejuk sebelum disapu topping coklat.
  • Untuk membuat topping kek, cairkan coklat masakan dengan sedikit mentega dan krim putar. Biarkan sejuk suam barulah disapu pada kek tadi.

4 comments:

Nur-Azam Shahdan said...

ahaaa ada resipi kek ni dlm bahasa melayu :) senang skit nak bagi mak! thanks!

~::Chenta::~ said...

ini yang Chenta suka nihhh!!!
ermmm resipi memang dah Gadis Kampung biasa buat ke ???

really rupa macam gambar tu ke ??

Chenta nak cuba lah!

Gadis Kampung said...

GK penah buat kek moist nie tapi guna resepi akak GK bagi...resepi ni GK ambik dari majalah Rasa ...majalah rasa bagi 4 bintang untuk resepi nie...

Jobless Girl said...

Macam sedap in.. esp topping tu.

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg