KLIK LA

Tuesday, April 3, 2012

PANDUAN MEMASAK PASTA



Salam semua hari nie GK nak bagi sedikit petua cara nak rebus pasta sehingga masak TETAPI tidak terlalu lembut dan sedikit menganjalkan apabila dikunyah. Biasanya keadaan ini boleh dicapai dengan merebus pasta antara 7-8 minit. 

CARA MEREBUS PASTA:
  1. Rebus satu periuk air sehingga mendidih.
  2. Titiskan beberapa titik minyak zaitun agar pasta tidak melekat dan masukkan sedikit garam.
  3. Masukkan pasta dan kacau sekali sekala.
  4. Sebaik masak, angkat dan tapis serta -merta.


NOTA KAKI:
Kebanyakan rakyat malaysia lebih gemar pasta yang "benar-benar masak" iaitu lembut sepenuhnya bukan al-dente. Jadi jika anda tidak gemar pasta yang "menganjal" apabila dikunyah, masaklah lama sedikit, baru di angkat.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg