KLIK LA

Tuesday, May 17, 2011

RESEPI UNTUK WANITA DALAM PANTANG

IKAN HARUAN PANGGANG ULAM RAJA

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan haruan
1 helai daun pisang

BAHAN DIKISAR:
100gm ulam raja
10gm kunyit segar
50gm kelapa parut
40 gm serai
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4 sudu makan air asam jawa
1 sudu makan lada hitam
1 sudu makan pes cili
 1 sudu makan gula merah
1 cm belacan
Gram secukup rasa
 Sedikit minyak masak

CARA MEMASAKNYA:
  1. Perap ikan haruan dengan bahan kisar selama setengah jam.
  2. Bungkus dengan daun pisang dan panggang selama lebih kurang 10 -12 minit sahaja...

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBwYbx6uv8BTrI63p_-wJzD-aoLca9f3j5ZVUWODrkWcODvBZBlZSYn9io4u7vGLeTgb3OmtaXFjfRhfvBJrSk6PBTSSYDl7VogAnbvmFSpO6JDFcnZJZ6Ichw9cu8jzRq5jBfVFRh279T/s1600/haruan.jpg
Info:
Ikan haruan kaya khasiatnya dapat menjadi penawar luka dalaman dan ianya sangat sesuai diambil wanita selepas bersalin. Manakala ulam raja dapat membersihkan darah dan menguatkan tulang.

1 comment:

Cik Puan iLa said...

sedapnya ikan "where" ni ---> sebutan org kelantan.hehe

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg