KLIK LA

Tuesday, October 12, 2010

NASI BERIANI JAGUNG

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi2UANIGyF-3Vr9lSsT0rVy7WSqT0lgBRDMUzGmri_-Dt50-XpbSIFUbBt-ogJgxU7oXkxbci2CJvWpGqaLIjCp00MEc7By13mh4qUaPlMbFPU-E5EadkRJ8cPok6E8UFbryu8QUJ1Ryw/s400/nasi+jagungII.JPG
Bahan:
6 caw beras bathmati....basuh dan toskan
2 caw jagung parut/jagung frozen
1 caw susu cair
8 caw air
5 ulas bawang merah.]
3 ulas bawang putih  ] mayang halus
2 cm halia                ]
2 s/b rempah beriani
2 biji buah tomato.....potong dadu
3 s/b minyak sapi
2 cm kulit kayu manis       ]
2 kuntum bungka lawang ]
5 biji bunga cengkih         ]  bahan tumis
3 biji buah pelaga            ]
1 tangkai daun ketumbar.....mayang
daun pandan........simpulkan
garam
gula

Cara:
1. Panaskan minyak sapi dlam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang  & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, tomato   dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, jagung dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Bila telah masak bolih dihidangkan bersama Ayam Masak
Merah, Kari Daging dan Acar Timun.
 
P/S: Resepi yang saya kumpul pada 2005 untuk dijadikan buku koleksi khas untuk suami saya...

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg