KLIK LA

Thursday, October 14, 2010

MEE @ BIHUN SUP


http://img341.imageshack.us/img341/6113/meesup300x225.jpg
bahan
1 kilo mee kuning atau 500 gm bihun
500 gm daging
2 s/b rempah sup ADABI
4 keping tahu [gorengkan dan hiris nipis]
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
3 cili merah ] hiriskan halus
5 biji cili api ]
bawang goreng
5 biji limau kasturi [belah 2 dan buangkan biji]
4 biji telur rebus [belah 2]..jika suka
minyak untuk menumis
garam
1 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih

bahan tumbuk
2 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k lada hitam

cara
1. Celurkan mee kuning atau Rendamkam bihun sehingga lembut dan celurkan. Toskan.
2. Daging direbuskan dengan bunga lawang, bunga cengkih . kulit kayu manis dan buah pelaga sehingga lembut. Keluarkan daging dan hiris nipis dan kecil.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
4. Masukkan rempah sup yg telah dibancuh ngan sikit ait dan kacau sehingga naik minyak.
5. Masukkan semula air rebusan sup dan biarkan reneh sehingga mendideh. Masukkan garam.
6. Untuk menghidang, masukkan bihun atau mee dalam mangkuk dan tuangkan sup. Taburkan bawang goreng, hirisan daun sup & bawang, telur rebus, daging hiris dan limau kasturi.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg