KLIK LA

Thursday, October 14, 2010

LAKSAM TERENGGANU


http://www.friedchillies.com/images/gallery/Laksam_1.jpg
BAHAN....
1/2 kg ikan..kembung/selayang...bakar dan ambil isi
3 cawan santan ( 1 biji kelapa)
3 ulas bawang kecil
1 hiris halia
1 sudu besar lada hitam....tumbuk
garam secukupnya

ULAMAN...
Taugeh.....buangkan akar
kacang panjang
kobis
kacang botol
Daun kesum
bunga kantan
timun
Semuanya di mayang/racik/hiris halus

SAMBAL....
*Cili api             
*Cili merah/hidup
*Belacan          
(*ditumbuk saperti sambal belacan biasa) 
Air limau kasturi/limau nipis

Bahan penting...Laksanya..macam kuetiauw tu..
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSRW18EnRf1sosqTlNm0zeCmqOGBXa_yTdV2y0TprgvVUETt5DPIBW2jjL2cemwOApxxIvEEXSpi0e586vcmLbOAgK64bfyKV3J4jbCKXN_G9nUDI3K9Rlm8Dn6JzAYmdvOtr1kzvRxh7X/s400/Picture+119.jpg 
Resepi Laksam:
4 cawan tepung beras
1 1/2 cawan tepung gandum
4 cawan air suam
-semua bahan ni campurkan dan kacau sehingga sebat
i.

CARA:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan renehkan perlahan-lahan sampai mendideh.
2. Rasakan masinnya.
3. Hidang bersama ulaman yang telah dimayang/hiris halus.
4. Sediakan juga sambal belacan limau kasturi atau limau nipis.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg