KLIK LA

Thursday, October 14, 2010

BIHUN GORENG CILIAPI


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqvFfQ0aIiP3t3zSKfwtWonCvrDmHUD64MAoaqw1BBmKPie6xWZ3bSfWkj9AsaS8G1m-HO39GofTTF1SryyrNjA1PgWK4TAertwihr-g6uoZDxrRVYkd7M9X8q2KoGRFj0Dp4JcwiPvB0/s400/P1010858.JPG
BAHAN-BAHAN:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
250 gm udang segar [buangkan kulit]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
200 gm tauge
250 gm kucai
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
2 biji limau nipis
3 s/b minyak
daun sup dan daun bawang [racik untuk hiasan]
garam
air

BAHAN MESIN/TUMBUK
10 biji ciliapi
6 biji cili merah
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih

CARA
1. Panaskan minya dan tumiskan bahan mesin sehinggan wangi.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan udang, garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh, tahu dan kucai.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg