BAHAN- BAHAN:
1 ekor ayam (potong ikut suka hati)
1 tin kacang peas
1 biji kelapa parut
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
1.2 cm kulit kayu manis
air asam jawa ( ikut sukah hati nak bagi masam2 sikit)
BAHAN2 UNTUK DIGILING:
20 biji cili merah
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar kaskas
2 sudu besar jintan manis
4 cm halia
1 sudu besar serbuk cili kering
sedikit garam dan gula
CARA NAK BUAT:
1) Panaskan minyak tumis bahan yang digiling dan rempah kering hingga kekuningan.
2) Tuangkan santan, air asam serta garam, kacau rata2 kemudian masukkan ayam.
3) Bila ayam dah empuk dan kuahnya sudah agak kering barulah dimasukkan kacang peas.
Note: ayam masak ros sesuai di makan dengan nasi tomato...
SELAMAT MENCUBA....
1 comment:
akhirnye hehe...
best2...
Post a Comment