BAHAN
1 ekor ayam [dipotong ikut suka dan bersihkan]
1 s/b rempah kari
1 s/b lada sulah
1 s/k kunyit serbuk
daun kari
garam
minyak
BAHAN MESIN
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1 inci halia
Cara:
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak.
2. Perapkan selama 1/2 jam.
3. Panaskan minyak yg banyak dan gorengkan ayam.
4. Bila nampak kuning keemasan dan masak angkat dan toskan minyak
KERABU AYAM
100 gm isi ayam [potong nipis dan rebuskan dgn sikit air & garam]
sejemput taugeh [buangkan kaki]
2 biji cili merah ]
1 biji cili hijau ] dihiris halus
1 labu bawang besar ]
1 s/b kicap cair
1 s/b Cosway Apple Cider Venigar [jus liamu nipis pun boleh la...]
Cara.
Gaulkan semua bahan dan rasakan garamnya. Sedia dihidangkan
100 gm isi ayam [potong nipis dan rebuskan dgn sikit air & garam]
sejemput taugeh [buangkan kaki]
2 biji cili merah ]
1 biji cili hijau ] dihiris halus
1 labu bawang besar ]
1 s/b kicap cair
1 s/b Cosway Apple Cider Venigar [jus liamu nipis pun boleh la...]
Cara.
Gaulkan semua bahan dan rasakan garamnya. Sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment