KLIK LA

Friday, December 8, 2017

RESEPI APAM SUSU YANG GEBU DAN SEDAP

Alhamdulilah hari ini diberi kesempatan dan kelapangan waktu untuk mengemaskini blog yang memang dah lama GK tinggalkan..sejak ada instagram ni GK selalu post setiap gambar masakan GK di instagram je...sapa -sapa nak folow ig GK sila ke ig cari nickname @diedashida ye...

Ok tak nak taip panjang-panjang GK nak share dengan korang resepi apam susu yang GK buat untuk jamuan akhir tahun sekolah anak GK...GK tanya feedback anak GK depa kata kawan-kawan abang suka "kek" (apam susu dikatakannya kek sebab buat bentuk bulat maca, kek kot) yang ibu buat depa kata sedap..

Ini gambar Apam susu yang GK buat..kebetulan kat rumah ada warna biru dan hijau je...so inilah hasilnya..


Mak-mak yang nak buat untuk jamuan skolah atau jamuan kat rumah dipersilakan guna resepi ni..insyaalah jadi dan sedap...barang-barang kebanyakan GK beli kat kedai Ecoshop je..malah bekas letak apam susu ni pun beli kat Ecoshop..

APAM SUSU GEBU WARNA WARNI

Bahan2:
4 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil esen vanila/ creamy vanilla
4 sudu besar susu pekat
1 sudu besar ovalette
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik(baking powder)
pewarna ikut kesukaan

Cara2:
1) Mula2 didihkan periuk pengukus sebelum buat adunan.
2) Satukan telur, esen, ovalette dan gula. Putar hingga kembang. GK guna blender..GK  blend lama juga lebih kurang 5 minit juga la...
3) Masukkan susu pekat dan putar sekejap.
4) Akhir sekali masukkan tepung gandum yang telah diayak dengan baking powder sedikit2 dan putar sehingga sebati
5) Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna kesukaan. Letak sedikit saja (soft color) sebab warna akan bertuka menjadi terang bila dah siap kukus.
6) Lenser loyang/acuan dengan mentega/majerin/minyak, baru tuang adunan berselang seli
7) Kukus selama 45 minit atau sehingga masak (ikut saiz loyang).- part ni korang kena faham betul-betul jangan kukus lebih dari masa yang dinyatakan nanti apam jadi keras dan liat (ini review dari akak-akak yang dah kukus sejam konon-konon takut tak masak)


∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞
Yang ni resepi apam susu yang diajar oleh Azlina Ina..kebanyakan orang yang dah buat guna resepi ini kebanyakan depa kata sedap dan menjadi..

APAM SUSU VERSI AZLINA INA

BAHAN-BAHAN:
   Telur gred C 4biji kalau A dgn B 3 Biji je
 1sk Esen Vanila
1sb Ovalate
 1 Cawan Tepung Gandum Cap Ros+4sb Susu Tepung
 1/2 Cawan Gule Halus
3sb Susu Pekat

CARA:
1.      Masukkn Semua Bahan Kecuali Susu Pekat Dgn Tepung
2.      Mix Smpai Gebu Putih
3.      Masuk Susu Pekat Mix Sekejap
4.Matikan Mixer Masuk Kan Tepung Dan Kaup Balik Aku Malas Kaup2 Kacau Je Mcm Biasa Elok Je Gebu
5.      Letak La Warne Atau Nak Plain Je Pon Buleh
6.      Oles Loyang Dgn Butter Loyang Saiz 6 
7.Panas Kan Kukusan Betul2 Berasap
Kukus Bekas Biru 25 Mnt  tapi kalau Bekas Loyang besar kukus anatara 30 minit Hngga 40 Minit


No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg