KLIK LA

Monday, September 1, 2014

RESEPI: HOMEMADE NUGGET

Selamat pagi uollls...ni kes berjangkit drama SPAIN UOALLLS.. tu yang jadi lagu ni...syok juga layan drama tu..paling syok pasal depa cakap loghat utara...best uolllsss...Hampa (korang) semua menyorok(sarapan) apa pagi ni....

Mai sini GK belajar nugget...homemade nugget...tak main la beli readymade nugget...GK buat sendiri..puas hati....sedap macam beli juga...erm...nak puji lagi ni..rasa buat sendiri lagi sedap kot...ikut suka kita la tambah apa pun...nak lebih ayam kan...lebih lada kan...selera kita...

Mesti hampa kata payah kan nak buat nugget ni...tu la hampa kena try dulu...orang perlis kata try test tengok ...bukan payah pun...senang yang amat...buat lak dengan anak-anak....mak oi...depa mesti suka punya...

Ok jom kita skodeng resepi NUGGET AYAM NI:
Resepi ni di ambik dari internet dari blog QASEY HONEY , HAIRUL.COM DENGAN JINTANMANIS
Pastu GK ubahjadi resepi GK sendiri...

BAHAN-BAHAN NUGGET AYAM GADIS KAMPUNG:
1) Isi Ayam kisar (460gm)
2) 4 sudu besar tepung gandum
3) 1 sudu besar serbuk perisa hilal
4) 1 sudu besar serbuk maggi cukup rasa
5) secukup rasa serbuk hitam - nak pedas bubuh banyak sikit
6) Sedikit serbuk oregano - ikut la tak bubuh pun takpe
7) Mayonis anggar 2 sudu besar - terpulang tak nak bubuh pun takpe..ini nak bagi berlemak sikit
8) Garam secukup rasa

COATING:
Serbuk roti untuk mencoating
3 biji telur ayam...

Gaul sampai sebati...sampai jadi macam diatas tue..

Pastu masukkan sedikit serbuk roti...sebab kita nak rasa cruncy sikit...memandangkan GK tak sempat nak bakar roti gardenia pastu tumbuk untuk jadikan serbuk roti maka GK guna serbuk roti readymade...resepi asal kena guna serbuk roti buatan senditri yang kita bakar pastu perlerai sendiri...

Bentukkan ikut bentuk yang korang suka...GK nak mudah...GK buat bentuk bulat je..pastu celup serbuk roti pastu celup telur pastu celup serbuk roti....

Dan ini hasilnya....dah complete semua,...baru boleh goreng....nak simpan goreng esok pun boleh...

Ini proses mencoating...


Tara dah siap..tapi ini belum goreng lagi...


Jemput makan semua...


2 comments:

Anonymous said...

SEDAPNYER NUGGET AWAK...MUDAH LA..NAK TRY LA

corby pink said...

Wahhhhh. Sedapnya.

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg