Bahan
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam
Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE
7 ulasa bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendidih masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan
NOTA KAKI:
Korang kalau makan dengan ketupat pulut memang sedap oooo...lemang pun orait juga...
tak pun cicah dengan roti jala pun layan juga...
7 comments:
salam...
kat tempat kak ni susah sikit nak cari rempah cap rose ini! kak biasa guna rempah adabi je!!
pandai adik masak ! .. ;)
Salam kenal. Pandainya gadis kg memasak. boleh buat menantu
Sorry, cancel gadis kg dah ada yang punya. Really gud blog....
hmm yummy yummy !!!
oke,,Akak ade tanya kan kat blog sya berita cerita dunia macamana buat Visit ramai.... senang je,,promote blog banyak2 kat social media ...dan buat iklan kecil ..mula2 sya pun ade buat iklan kat blog orag lain lepastu blog dah maju sya pula bagi ruang untuk sewa untuk iklan hehe...
jika akak nak sewa lah ruang iklan kat blog sya...cuba..hanya 0.30 sen sehari bukan mahal pun kan =)
Saya mesti tolong akak untuk promote kan blog ini.. Mesti ramai orang suka blog recepi kan.. specially prempuan hehe
Terima kasih!
wahhh sedap ni mesti cuba nanti...salam kenal
wahh..sodap..nk try la nt
Post a Comment