Hari ni GK nak kongsi dengan korang resepi coklat buatan tangan atau homemade chocolate....nama resepi nie CHOCOLATE KAYU MANIS DAN KACANG VANILA atau CINNAMON WITH VANILLA BEAN
BAHAN - BAHAN:
Ganache Kacang Hazel
- 140g krim putar
- 7g serbuk kayu manis
- 100g coklat susu
- 100g coklat putih
- 30g pes kacang hazel
Ganache Vanilla
- 100g krim putar
- 1/2 batang kacang vanilla
- 20g mentega
- 200g coklat putih
Penyalut
- 300g coklat hitam/coklat susu
CARA-CARA
- Campurkan krim putar dan serbuk kayu manis dan didihkan.
- Tuang dalam hirisan coklat putih dan coklat susu
- Tambah pes kacang hazel
- Tuang ke dalam bekas kek yang disediakan.
* cara buat ganache kacang hazel.
- Campurkan krim putar,mentega,dan kacang vanila dan didihkan.
- Tuangkan ke atas hirisan coklat susu.
* cara buat ganache vanilla
Pastu korang tuangkan ganache vanila ke atas ganache kacang hazel.
Biarkan menjadi keras dalam peti sejuk. Pastu korang potong menjadi empat segi.Kemudian korang celup coklat tue dalam coklat hitam yang telah dicairkan.Kemudian korang letak la plastik hiasan...pastu jangan lupa kuarkan penutup plastik...baru boleh makan...
Selamat mencuba...
1 comment:
salam..mne jual kacang vanilla yer?kt tesco ade x??=p
Post a Comment