Bahan-bahan
600 gm daging [potong nipis]
5 s/b sos tomato
4 s/b kicap pekat
1 s/k gula
4 s/b minyak
1/2 cawan air
2 batang serai [ketukkan]
garam [jika perlu]
bahan mesin
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
2 inci halia
4 s/b cili mesin
5 biji cili merah
Cara
1. Daging dibersihkan dan gaulkan dengan sos tomato dan kicap pekat.
2. Panaskan minyak dan tumiskan serai dan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan air. Kacau rata.
4. Masukkan garam[jika perlu] dan biarkan sehingga daging lembut dan kuah pekat.
5. Hidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak.
2 comments:
leh cuba nie...sedap..
Salam GK.
Hmmm .. ini boleh la geng dengan kak G .. baguslah suka kongsi2 ilmu & pengetahuan termasuk resipi.
Post a Comment