KLIK LA

Tuesday, November 30, 2010

RENDANG DAGING


http://farm3.static.flickr.com/2051/1870195865_0938d229f2.jpg?v=0

Bahan-Bahan
600 g. daging lembu tanpa minyak
2 g. (2 keping) asam keping
25 g. (3 sudu besar) minyak sayuran
200 ml. (1 cawan) air
20 g. (4 helai) daun kunyit, dihiris halus
1 sudu teh garam
75 g. (½ cawan) isi kelapa untuk dibuat kerisik
2 cawan susu rendah lemak
Bahan-Bahan Untuk Digiling:
200 g. (20 biji) bawang merah
25 g. (5 sm.) halia
25 g. (5 sm.) lengkuas
2 batang serai
10 g. (10 tangkai) cili kering tanpa biji
20 g. (4 ulas) bawang putih
Bahan Hiasan:
2 helai daun salad
2 biji tomato, dihiris

Cara Cara
• Panaskan minyak dan masukkan bahan yang telah digiling.
• Bila garing, masukkan air dan biarkan mendidih.
• Masukkan asam keping dan diikuti dengan susu rendah lemak.
• Masukkan kerisik dan kacau sampai kering.
• Masukkan daun kunyit, garam dan gula.
• Hiaskan dengan daun salad dan tomato. Hidangkan.

1 comment:

FiKrI AbDuLlAh said...

mmmm....dah lama xmakn rendg dgg...

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg