Bahan-bahan
1/2 kg. daging lembu
2 cawan pati santan
7 ulas bawang merah
2 - 3 sudu besar lada hitam
2 sudu besar kerisik (sebaiknya dibuat sendiri- tumbuk hingga keluar sedikit minyak sahaja)
3 biji limau kasturi
2 batang serai
1 inci lengkuas
Sedikit garam
Cara membuatnya
- Potong daging besar-besar (anggaran 2" x 2")
- Rebus daging bersama serai dan lengkuas yang telah dititik serta sedikit garam.
- Setelah daging empuk, hiris nipis-nipis. Masukkan daging ke dalam sebuah bekas yang agak besar bagi memudahkan kerja-kerja menggaul.
- Hiris bawang merah.
- Tumbuk lada hitam hingga benar-benar hancur.
- Masukkan santan, bawang merah yang telah dihiris, lada hitam, kerisik, garam dan air limau kasturi ke dalam bekas yang berisi daging dan digaul mesra.
- Pastikan pencok berasa lemak, masin, pedas dan masam yang seimbang.
Note:
Pencok Daging ini hendaklah dimakan segera atau dimasukkan ke dalam peti ais kerana ia menggunakan santan mentah
No comments:
Post a Comment