Bahan:
1 ekor itek [potong kecil
2 s/b rempah kari] dibancuh
2 s/b rempah kurma ]
500 ml santan
2 s/b gula merah
3 s/b minyak untuk menumis
bahan kisar..
100 gm bawang merah goreng
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/b jintan manis
1 s/k lada hitam
Cara..
1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan itek. Biarkan sehingga naik minyak
4. Masukkan santan dan santan, gula dan garam.
5. Masakkan sehingga pekat dan daging itek empuk
1 ekor itek [potong kecil
2 s/b rempah kari] dibancuh
2 s/b rempah kurma ]
500 ml santan
2 s/b gula merah
3 s/b minyak untuk menumis
bahan kisar..
100 gm bawang merah goreng
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/b jintan manis
1 s/k lada hitam
Cara..
1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan itek. Biarkan sehingga naik minyak
4. Masukkan santan dan santan, gula dan garam.
5. Masakkan sehingga pekat dan daging itek empuk
No comments:
Post a Comment