BAHAN2:
1 ekor itek (dibersihkan dan layurkan diatas api)
3 keping asam gelugur
3 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
3 keping asam gelugur
3 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
bahan mesin:
10 uilas bawng merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan manis
Cara:
1. Masukkan semua bahan dan itek di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.
2. Raskan garam. Balikkan kedudukan itek supaya rempah kena semua bahagian badan itek.
3. Angkat ite kemudian panggang di dalam oven 200' C selama 20 minit.
4. Bila masak, letakkan itek dalam pinggan besar dan tungkan kuahnya diatas badan itek dan bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri.
No comments:
Post a Comment