BAHAN-BAHANNYA
8 cawan / 1 cupak beras siam
9 2 cawan beras pulut
10 1 biji kelapa - ambil santan pekat
11 6 ulas bawang merah - dihiris halus
12 2.5 cm. halia - dihiris halus
13 1 sudu makan halba
14 garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
-Beras dibersih dan direndam dengan air selama lebih kurang 7 jam atau semalaman sebelum dikukus
-Letak pengukus atas dapur dan masukkan air
-Bila air menggelegak, masukkan beras dan kukus sehingga separuh masak
-Angkat dan siramkan santan keatasnya dan kacau hingga rata.
-Kukus sekali lagi
-Bila masak, gaulkan nasi dengan halba, halia dan bawang yang dimayang tadi. Masukkan garam secukup rasa
P/S: Resepi yang saya kumpul pada 2005 untuk dijadikan buku koleksi khas untuk suami saya...
No comments:
Post a Comment