KLIK LA

Tuesday, October 12, 2010

NASI AYAM HAKKA


 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwHx_mro2-sKyPY4nvejnyA5ojq56GOZvtDsC-WQb3Q8YS9VOoBD5zu0vO5NVat7PsGJPEwdUCvz4_c74StZPuDscHJjxMWnR7x1j4GF9G_45p-_d3uxsSlrZMlIdDixg54mq7fE3DcWJ8/s200/nasi_ayam_madu.jpg
Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar
Kicap cair (Cap Camel)
Minyak Bijian Bawang merah 1 biji
Bawang putih 3 biji
1 ketul kecil halia
Beras 2 tin susu
1 sudu besar garam
1 sudu kecil Ajinamoto
Sedikit lada putih 

Cara memasak:

• Rebus ayam sehingga masak. Pastikan ia tidak direbus telalu lama. Kita boleh cucuk paha ayam dengan chopstick, jika ia telah masak, paha ayam dengan senang dapat ditembusi.
• Toskan ayam tersebut dan letak atas pinggan. Kita mesti menabur kicap cair diikuti dengan minyak bijian sewaktu ayam masih panas.
• Biar ayam sejuk sehingga kita nampak minyak dari ayam tekeluar barulah kita memotongnya. Ini untuk megelakkan daging ayam hancur sewaktu kita memotong ketika panas.
• Air rebus ayam digunakan dalam memasak nasi ayam. Pastikan kita tidak memasuk terlalu banyak air rebusan tadi.(Sukatan air selalunya 1 inci lebih dari paras beras)
• Tumiskan halia, bawang putih dan bawang merah (Jangan terlalu garing).
• Masukan tumisan tersebut ke dalam periuk nasi. Taruh garam, Ajinamoto dan lada putih.
• Biar nasi ayam masak dan sajikan selepas setengah jam

P/S: Resepi yang saya kumpul pada 2005 untuk dijadikan buku koleksi khas untuk suami saya...

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg