Bahan
6 cawan beras basmati
6 cawan air
4 s/b minyak sapi
4 s/ minyak jagung
garam - secukup rasa
BAHAN TUMIS
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntuk bunga cengkih
2 ulas buah pelaga
Cara:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dan tumiskan bahan tumis.
2. Masukkan 3 cawan beras dan kacau sehingga rata dan garing i & perang.
3. Masukan baki beras dan gaulkan dengan beras yang telah digoreng.
4. Masukkan garam dan air perlahan-lahan agar beras yang digoreng tidak terapung tutup periuk.
5. Masukkan dlam rice cooker dan biarkan sehingga masak saperti nasi biasa.
6 cawan air
4 s/b minyak sapi
4 s/ minyak jagung
garam - secukup rasa
BAHAN TUMIS
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntuk bunga cengkih
2 ulas buah pelaga
Cara:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dan tumiskan bahan tumis.
2. Masukkan 3 cawan beras dan kacau sehingga rata dan garing i & perang.
3. Masukan baki beras dan gaulkan dengan beras yang telah digoreng.
4. Masukkan garam dan air perlahan-lahan agar beras yang digoreng tidak terapung tutup periuk.
5. Masukkan dlam rice cooker dan biarkan sehingga masak saperti nasi biasa.
P/S: Resepi yang saya kumpul pada 2005 untuk dijadikan buku koleksi khas untuk suami saya...
No comments:
Post a Comment