KLIK LA

Thursday, October 14, 2010

MEE KANTONIS


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhVOeOfwkIcm-SrbwY3PywIp6floCwlCaojdGkGSddVdNh6mdMiPN6ZoA6nEDo0zabNRp8Wl8IKPe92vePu51w1S-9mY29QyX06ywlTotKI-rT5Eo9xRwRycMBwWGOC6_lkIevOr-Ba36s/s320/P1010896.JPG
600 gm yee mee
2 biji telur [pukul]
200 gm udang basah
250 gm ayam (dihiris)
150 gm fish cake
30 gm bawang putih (dicincang)
200 gm sawi
100 gm carrot[hiris nipis]
100 gm bunga kobis [potong kecil]
1 s/b lada putih/sulah
1 s/b  tepung jagung
2 sudu besar minyak
1 cawan air rebusan ayam
garam

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan masukkan mee dalammnya. Angkat dan masukkan dalam pinggan hidangan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah dan garam.
4. Masukkan sayuran dan biarkan mendideh sikit.
5. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
6. Angkat kuah dan curahkan atas mee dalam pinggan.
7. Hidangkan panas2 bersama bawang goreng.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg