KLIK LA

Thursday, October 14, 2010

MEE FISHBALL SOUP


http://shingochan.com/images/cuisine/Fish%20Ball%20Soup.JPG
Bahan
1 rangka ayam {potong kecil]
500 gm mee kuning atau bihun [celurkan]
1 pokok daun sup [hiriskan]
1 batang carrot [potong kecil]
3 pokok sawi minyak/baby sawi/kailan [potong pendek]
3 biji cili merah [hiriskan]
bawang goreng
garam
air secukupnya
2 s/b minyak
2 biji fishcake panjang [potong kecil]
15 biji fishball bulat
10 biji fishcake bulat [potong 2]
1 kiub ayam [maggi atau knor]

Bahan tumbuk/mesin
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/b lada hitam

Sos Kicap Pedas
15 biji ciliapi ] tumbuk halus
1 ulas bawang putih ]
2 s/b kicap cair

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk/mesin sehingga wangi.
2. Masukkan air dan biarkan mendideh.
3. Masukkan garam, tulang ayam dan renehkan sehingga mendideh.
4. Apabila mendideh asingkan tulang2 ayam tadi dan masukkan fisball dan fishcake yg telah dipotong.
5. Masukkan kiub ayam dan carrot dan bairkan mendideh perlahan2.
6. Masukkan sawi/kailan.
7. Bila mendideh tuangkan bahan sup keatas mee atau bihun.
8. Taburkan daun sup dan cili yg telah dihiriskan dan bawang goreng.
9. Hidangkan panas2 bersama sos kicap pedas.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg