KLIK LA

Thursday, October 14, 2010

MEE GORENG BASAH


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiF2Len3y_KwFDrwAwkl2RvQ489yyAJfsp-YdmMUEAAmytjYD0VLGYMnrxAfHbtRqn0lsNVycSbOvK1FQZiSN1JIg_ul5KRIATjWEB85d_n5cTqcBmfLrwW9V-oeDbaCnlXu5xgYeL2MK8/s1600/DSC_0567.JPG
Bahan-Bahan:
500 gm mi kuning
100 gm udang
100 gm isi ayam [hiris nipis]
100 gm kobis (dipotong)
250 gm sawi (dipotong)
2 s/b cili mesin
2 s/b kicap pekat
1 s/b sos tiram
1 cawan air stok tulang ayam
minyak
garam


bahan tumbuk
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah

cara
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bahan tumbuk & cili mesin hingga garing.
2. Masukkan isi ayam dan udang. Masukkan air stok dan kacau rata.
3. Bila mendideh masukkan mee, sos tiram, kicap pekat, sawi & kobis.
4. Bila nampak dah mendideh lagi kacau rata dan tutup api. [Jangan biarkan lama2 nanti mee kembang..tak sedap.]
5. Hidangkan.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg