KLIK LA

Tuesday, October 19, 2010

LAKSA JOHOR PART 2


http://2.bp.blogspot.com/_MvVTkoul_Xc/Sklsf54zDGI/AAAAAAAAA8k/wYnEU9lbe-Y/s400/P6270071.JPG

Bahan-bahan
Spagetti 1 paket (direbus)
1 kilo ikan kembung / parang - direbus (ambil isi)
1 1/2 paket kecil serbuk kari ikan
(dicampurkan dengan sedikit santan cair)
15 ulas bawang merah }
5 ulas bawah putih }
3 inci Lengkuas } dikisar halus (A)
3 batang serai }
300 gm udang kering (dikisar) (B)
150 gm ikan kurau kering (dibakar dan di kisar) (C)
kerisik
Santan kelapa
Garam dan serbuk perasa

Cara-cara
• Tumis bahan A hingga naik bau dan masukkan rempah kari.
• Tumis hingga garing Masukkan bahan kisar B dan C Masuk isi ikan, gaul sebati dan masukkan santan Bila kuah dah mendidih, masukkan kan kerisik.
• Biar kuah masak lama sikit agar rasanya sebati.
• Untuk pengetahuan, kalau kuah disimpan semalaman, rasanya lagi sedap

Untuk Ulam
Taugeh
Daun kesom & Daun selasih
lobak asin
sambal belacan
timun dipotong ikut keliling dan dipotong halus -
(bukan seperti buat laksa asam)
Limau kasturi
MAKARONI BAKAR
Bahan-bahan 1 paket macaroni (dicelur dalam air panas sehingga kembang dan ditoskan) ¼ kati daging cincang 1 tin susu cair/ideal milk(besar) 1 tin air 4 bji telur (dipukul) 5 biji bawang merah 3 biji bawang putih 1 inci halia (semua ditumbuk) sedikit daun sup dan daun bawang sedikit bawang goreng 3 sudu rempah daging minyak utk menumis Cara Membuatnya
• Tumis bawang dan rempah hingga kuning.
• Masukkan daging cincang dan goreng sehingga sebati.
• Masukkan makaroni dalam bekas pembakar dan tuangkan adunan daging. Gaul rata. Masukkan susu, kacau rata.
• Pecahkan telur dan pukul sedikit kemudian tuang atas macaroni. Ratakan (jgn dikacau) Hias dengan daun sup dan bawang goreng.
• Bakar dgn api yg sederhana.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg