KLIK LA

Thursday, October 14, 2010

DALCA


 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrJZu7iVT0HDJeiV5ppX38LuCsveMF722m1kcE-ijQeENVTJsYksFylN8fLrVl15QBSh8ROj_TzyB9Wa-8BFEY4B7Ik_5dljo8L0hIEcUo2qUUovm9D2MXBcS4NTlR872UFqR5jDOirS8/s320/Dalca_Sayur.jpg
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
1 bungkus serbuk kari daging
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sm halia
Sedikit rempah menumis ( cengkih, kayu manis, buah pelaga dan bunga pekat)
2 tangkai daun kari
2 sudu air asam jawa
Secawan kacang dal
1 batang karot (lobak merah)
2 biji terung
5 batang kacang bendi
Beberapa batang kacang panjang
3 biji tomato
3 biji ubi kentang
2 labu bawang besar
4 cawan santan
Minyak untuk menumis
Garam dan serbuk perasa

Cara membuatnya
Ayam dipotong kecil-kecil dan dibersihkan
Sayur sayuran juga dipotong dan dibersihkan
Kacang dal direbus hingga empuk dan ditoskan
Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis rempah menumis bersama bawang yang telah ditumbuk tadi
Apabila sudah kelihatan kekuningan masukkan serbuk rempah kari daging yang dicampur dengan sedikit air, kacau sehingga sebati dan biarkan ia garing
Masukkan air asam jawa, daun kari dan dikacau rata kemudian masukkan ayam serta ubi kentang
Masukkan santan, garam, serbuk perasa secukupnya dan kacau sekali sekala
Apabila sudah mendidih, masukkan terung, kacang panjang dan karot
Bila sudah hampir masak, masukkan kacang bendi, tomato, bawang besar dan kacang dal yang telah direbus tadi
Kecilkan api dan biarkan ia mendidih seketika supaya kelihatan "pecah minyak"
Kemudian diangkat dan dihidangkan bersama acar.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg