KLIK LA

Tuesday, October 19, 2010

CLAYPOT YEE MEE


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJuRyIzvDvzTJkFaOHqP-RSYKafihxz7ihyQ9GRD3lBV94D_nWEklhDJAevraKmNVKBMlLU-Ctaqc4hGcCwYvxOPljX_aKweX1nwMsId0UPlYdeB4bt3py0_VYm_7OLwREDW3zpIELfo86/s400/mee_claypot_kot.jpg

Bahan-bahan
Daging ayam (agak-agak aje nak banyak mana)
1 ketul yee mee
Fish cake
fish ball
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
Beberapa helai daun sawi
1 biji telur ayam (utk seorang makan)
3 sudu makan minyak bijan (minyak bijan ni penting utk menentukan claypot yee mee kita sedap)
1 atau 2 kiub ayam ikut suka
Cili api
Kicap cair
Sayuran lain boleh juga dimasukkan spt lobak merah, cendawan kering (direndam dahulu sampai lembut) dan bunga kobis.

Cara-cara
• Dalam bekas lain tumiskan bawang putih sampai wangi. Lepas tu masukkan ler minyak bijan, sayuran, segala fish dan Yee mee serta telur tadi kedalam kuali.
• Jangan lama-lama sangat agak-agak Yee mee dah lembut dan telur dah masak.
• Kalau gunakan claypot lagi sedap caranya sama aje cuma calypot digantikan dgn kuali itu aje.
• Dah siap bolehlah dihidangkan dengan cili api yang dipotong-potong ikut suka dicampurkan dgn kicap cair (sambal cili ni buat dalam bekas lain tau) macam tengok kat kedai makan tu.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg