KLIK LA

Wednesday, October 27, 2010

AYAM MASAK PADANG


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7_bh-l2WY_MPibFpm3YGaj1TciZocUTaxxixj-955DJas51w6QIlLLcx-665Pdp6MDb0j2IdXnw1myAIqglpocws1S2yP1vQxYIHkGPW_UuwpMZOXxPeeO8ES6sbXJQHHyKgDvV-cnDZN/s400/DSC06690.JPG

Bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
5 helai daun limau purut [koyakkan]
2 batang serai [ketukkan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
10 biji ciliapi [biarkan sebiji-sebiji]
2 biji tomato [belah 4]
1 keping asam keping
3 s/b minyak
garam

Bahan mesin
10 biji cili api
10 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang puti
h
3 biji buah keras

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan serai yg diketuk.
2. Bila dah naik minyak masukkan ayam dan biarkan sekejap.
3. Masukkan santan, daun limau purut, tomato. asam keping dan ciliapi.
4. Biarkan reneh dengan api perlahan sehingga mendideh & naik minyak dan pekat.
5. Hidangkan dgn nasi putih, nasi minyak, roti atau roti jala.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg