Bahan Perap Ayam:
2 keping dada ayam
1/2 cawan fresh cream
3 ulas bawang putih [tumbuk lumat]
1 s/k lada hitam
garam
Sayuran di potong kecil dan panjang
carrot
kacang buncis
putik jagung
salad hijau
Cara
1. Gaulkan semua bahan pada ayam dan perapkan selama 3 atau 4 jam.
2. Masukkan ayam dalam loyang dan bakar selama 1/2 jam pada suhu 200'C
2. Rebus sayuran [kecuali salad] dan hidangkan bersama ayam yang telah dihiriskan.
3. Hidangkan bersama sos cendawan.
Sos Cendawan
Bahannya..
1 tin mushroon soup
1 tin air
1 paket Cendawan MAGGI
1/2 cawn air + 1 s/b tepung jagung
1 s/k lada hitam
1 s/b minyak atau majerin
6 biji cendawan butang [potong nipis]
Cara memasaknya
1. Masukkan semua bahan kecuali air tepung jagung.
2. Masakkan sehingga mendidih.
3. Masukkan air tepung jagung dan kacau lagi sehingga mendidih.
No comments:
Post a Comment