Bahan-bahan
2 biji timun
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 biji bawang besar
1 batang lobak merah (carrot)
2.5 cm. halia
4 sudu makan cuka
2 sudu gula
Sedikit kapur sirih ( jika ada - untuk merapuhkan timun)
Garam secukupnya
CARA MEMBUATNYA
Timun, cili merah, cili hijau, bawang besar, dan carrot dipotong kecil memanjang lebih kurang 2.5 cm.
Masukkan ke dalam sebuah bekas dan direndam dengan kapur sirih kira-kira 15 - 20 minit
Kemudian ditoskan
Cuka, gula dan garam dimasukkan ke dalam sebuah bekas
Kacau sehingga sebati dan rata
Masukkan semua bahan sayuran tadi ke dalam bekas itu dan kacau sehingga rata
Biarkan kira-kira 15-20 minit baru dihidangkan
P/S: Resepi yang saya kumpul pada 2005 untuk dijadikan buku koleksi khas untuk suami saya...
No comments:
Post a Comment