KLIK LA

Tuesday, September 28, 2010

RESEPI LONTONG

Saya nak tunjuk dan nak share resepi lontong kat korang arini...tapi sebelum tue saya nak story sikit la asal usul lontong...lontong nie asal dari negeri Johor...negeri Melaka dengan Johor memang glemer la makan lontong di pagi syawal...memandangkan bapak mentua saya suka makan lontong jadi saya pun belajar la masak kueh lodeh nie, Saya belajar masak kueh lodeh nie dari my hubby...bila kueh lodeh dicampur nasi impit baru la dinamakan LONTONG....

Nie la rupa lontong yang sempat saya buat aritu....

LONTONG atau KUAH LODEH

Bahan sayuran

1/2 biji kobis [potong kecil]
5 batang kacang panjang [potong pendek]
2 biji terung bulat/panjang [potong kecil]
3 biji kentang [potong kecil]
1 biji carrot [potong kecil dan pendek]
Tahu [gorengkan dan potong dadu]
Tempe [potong kecil dan gorengkan]
sengkuang [potong pendek dan kecil]
cili merah [hiriskan]
bawang besar [mayangkan]
suhun dan fucuk [rendamkan supaya lembut]

bahan dimesinkan
5 biji cili merah + ciliapi sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup

bahan lain
1 biji kelapa [amik 5 cawan santan]
minyak [tumis]
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan  santan dan sayuran yg keras dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan garam.
4. Bila dah lembut dan rasakan garamnya.
5. Hidangkan dengan rendang ayam melaka buatan (nak resepi klik sini).

1 comment:

Unknown said...

Bukannya lontong berasal daripada indonesia ke?

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg