Tadi saya dah bagi resepi lontong...korang dah salin ke belum?ala kalo tak sempat..nanti2 pun boleh salin lagi...ada masa buat la...dalam hari yang sama juga my hubby ajar saya buat rendang ayam melaka...kenapa nama rendang aym melaka kenapa bukan perlis@kedah@sabah sebab nyer dia letak gula melaka...pastu dulu dia penah belajar rendang nie dari orang melaka sendiri.....
Mesti korang nak resepikan...masa kitorang buat tue kami guna 2 ekor ayam...besa la nak bagi umah mak mentua lagi,umah mak2 menakan umah my mum..umah tok menakan...tapi saya nak kongsi andai kata korang nak buat resepi untuk 1 kg ayam je...kalo lebih ayam tue maka lebihkan sikit bahan2 yang lain...tapi peringatan pihak penaja hehehehe jangan letak jintan terlebih pasa 2 sudu nanti rendang jadi pahit...
BAHAN A
1kg ayam
6 bawang merah**
4 bawang putih **
3cm halia **
Lengkuas- agak2 **
3 btg serai **
15 btg cili kering **
**Bahan-bahan diatas ni diblend
Santan cair - 1 biji kelapa
BAHAN B
Daun kunyit 1-2 helai -carik2 dulu tau
Asam keping - 1-2
Gula melaka - letaklah sikit (dalam 2 sudu)
Kerisik - 1 peket kecik
Pati santan
1kg ayam
6 bawang merah**
4 bawang putih **
3cm halia **
Lengkuas- agak2 **
3 btg serai **
15 btg cili kering **
**Bahan-bahan diatas ni diblend
Santan cair - 1 biji kelapa
BAHAN B
Daun kunyit 1-2 helai -carik2 dulu tau
Asam keping - 1-2
Gula melaka - letaklah sikit (dalam 2 sudu)
Kerisik - 1 peket kecik
Pati santan
jintan manis + jintan putih (blend dulu)
Garam secukupnya
Caranya :
1. Ayam dipotong dan dibersihkan.
2. Masukkan BAHAN A, ayam dan santan cair kedalam periuk, masak hingga mendidih dan kuah separuh kering.
3. MAsukkan BAHAN B dan masaklah ikut kepekatan yang diingini..
Garam secukupnya
Caranya :
1. Ayam dipotong dan dibersihkan.
2. Masukkan BAHAN A, ayam dan santan cair kedalam periuk, masak hingga mendidih dan kuah separuh kering.
3. MAsukkan BAHAN B dan masaklah ikut kepekatan yang diingini..
No comments:
Post a Comment