MUFFIN COKLAT |
2 butir telur ~ dipukul sedikit
1 cawan (200 g) gula
1 cawan (130 g) tepung
4 sudu besar serbuk koko
2 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla
2/3 cawan (160 ml) susu segar
2/3 cawan (160 g) mentega ~ dicairkan
120 g chocolate chips (jika suka)
CARA
1. Ayakkan tepung, serbuk koko dan serbuk penaik ke dalam mangkuk besar.
2. Masukkan gula dan gaulkan mengguna whisk.
3. Di dalam periuk yang kecil, cairkan mentega. Alihkan dari api dan tuangkan susu, telur dan esen vanila. Kacau rata.
4. Buatkan lubang di tengah bahan kering dan tuangkan bancuhan susu.
5. Kacau menggunakan whisk hingga adunan bercampur. Jangan terlebih kacau. Masukkan chocolate chips yang telah ditaburkan sedikit tepung (bagi mengelakkan ia mendap ke bawah). Adunan akan kelihatan berketul.
6. Sudukan ke dalam mangkuk muffin, 2/3 penuh. Bakar selama 25 - 30 minit pada suhu 175C atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment