KLIK LA

Wednesday, September 12, 2012

TANDA-TANDA KEHAMILAN

Salam semua,
Alhamdulilah aidil dah genap setahun pada 10.9 2012 lepas..dah besar anak ibu nie..teringat GK tanda-tanda kehamilan GK dulu...
Biasa la anak pertama pengalaman tak de..setahun juga la GK tunggu untuk pregnant..tiap kali hujung bulan GK dok doa semoga period tak mai dengan harapan melekat la kali ni..tapi setahun pastu baru la doa GK dimakbulkan Allah..alhamdulilah...

GK nak kongsi sikit perubahan yang bakal dialami oleh bakal ibu-ibu...

1) TIDAK DATANG HAID:

- Sebelum ni GK dok tunggu juga bila nak melekat nie..tapi selalu hampa je..pada bulan november 2010, GK tunggu juga period mai, tapi tak datang-datang GK ingat mungkin GK stress atau terlalu banyak kerja..selepas sebulan lebih menunggu..period tak mai2 juga..masuk tahun 2011 GK pun pi beli UPT dan tak sangka naik 2 garisan..masa tue tak caya lagi..GK terus pi cek kat klinik dan alhamdulilah memang positve...

2) KELAINAN PAYUDARA:
- Breast akan mula membesar..adakala menjadi tegang..payudara akan jadi lebih lembut 3 minggu setelah pembuahan benih terjadi..nanti korang akan rasa bra rasa sempit, menyakitkan atau tak selesa nak pakai...puting akan menjadi lebih gelap..

3) SAKIT KEPALA:
- GK masa tak tau kata mengandung tue GK kerap juga sakit kepala...bila bagitau suami..dia kata mungkin GK stress pikir masalah kerja kot...nak buat kerja rumah malas giler..rasa nak pejam mata je..tido...

4) SERING MEMBUANG AIR KECIL:
- Bila kita pregnant kita memang kerap rasa nak terkencing sebab proses persediaan rahim untuk menampung bayi, dan bayi akan menekan bahagian pundi kencing ditambah pula perubahan hormon..

5) SUKAR BUANG AIR BESAR:
- Orang perempuan yang pregnant akan mengalami sembelit...kadang kala boleh buang sekali seminggu je..korang jangan risau tau, banyakkan minum air masak berbanyak-banyak ye..

6) MUAL MUNTAH:
- Bila GK dah tau GK nie pregnant..mula masa tue nak muntah-muntah...sebulan juga la GK muntah-muntah naik lembik juga badan nie...bila bau orang menumis bawang lagi rasa nak muntah...

7) KELETIHAN:
- Masa GK pregnant dulu..siang hari GK rasa ngantuk sangat..rasa penat yang teramat sangat tapi bila malam GK aktif sungguh...sanggup berjaga malam..pagi-pagi pukul 5 pagi cergas je GK drive kete teman suami pergi kerja dari kedah ke perlis.

Itu la pengalaman GK masa mengandung dulu..ada orang perempauan time pregnant rasa KRAM PADA PERUT.ada yang suka meludah, perubahan emosi diaorang tak menentu..asyik nak marah-marah dan merajuk je...ada juga perempuan yang mengalami perubahan berat badan yang mendadak dan ada yang mengalami pendarahan..



6 comments:

Cik Puan Izan✿ said...

good info kpd wanita yg baru 1st time pregnant :)

~::Chenta::~ said...

sejak akhir2 ni semua ni ada pada Chenta .. tapi ... ermm..

susulemakmanis said...

belum lagi merasai saat ini..bilalah masanya akan tiba..mak,nak kawen...hihihi(gedik)

Gadis Kampung said...

best sangat bila dah tau diri pregnant susulemakmanis cepat2 la kawin

Gadis Kampung said...

chenta dah pregnant nie..GK doa kan supaya makbul...

NinaAz said...

hai. salam kenal. singgah sini. hihi

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg