KLIK LA

Thursday, June 21, 2012

RESEPI CUCUR BADAK

Salam semua...bulan ramadhan dah nak dekat nie...jadi GK nak kongsi resepi mak GK akan buat menjelang ramadahan iaitu CUCUR BADAK...inti dia of course udang la dia tak letak badak pun...hehehehe..
Ni la resepi dia..


Bahan-Bahan:
Ø  600 gm keledek
Ø  2 cawan tepung gandum
Ø  minyak secukupnya

Bahan inti:
Ø  ½ biji kelapa parut
Ø udang
Ø  8 ulas bawang merah
Ø  3 batang serai 
Ø  10 biji cili kering
Ø  ½ sudu teh ketumbar
Ø  ¼ sudu teh jintan manis
Ø  ¼ sudu teh jintan putih
Ø  ¼ sudu teh kunyit
Ø  minyak masak
Ø  garam
Ø  2 cawan air

Cara:
Untuk inti, mesin cili kering, ketumbar, jintan manis, jintan putih, serai, bawang merah, kunyit dan udang. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang dimesin ini hingga kekuningan. Kemudian masukkan kelapa parut, air dan sedikit garam. Kacau hingga sebati. Setelah masak, angkat dan sejukkan. Untuk kulitnya, rebus keledek hingga empuk. Setelah masak, angkat dan tuskan. Buang kulitnya dan lecek hingga lumat. Masukkan tepung dan uli hingga sebati. ambil sejemput adunan dan leperkan. Masukkan inti di tengahnya dan tutup kembali adunan tadi. Buat sehingga selesai. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng cucur badak hingga berwarna coklat muda. Setelah itu, angkat dan hidangkan.

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg