KLIK LA

Tuesday, May 17, 2011

PETUA: TAJAMKAN ANAK LESUNG

Korang suka makan sambal belancan tak?
Sambal belancan kalau tumbuk guna lesung batu lagi sedap dari guna blender tau...
Nikmat dan kelazatan dia lain sangat...
Lesung batu nie kalau kerap sangat kita guna permukaan dia boleh jadi licin dan kurang tajam ini akan menyebabkan cili yang ditumbuk tidak lumat malah mengambik masa yang lama untuk tumbuk bagi lumat..
Ok jom tengok cara nak tajamkan anak lesung batu...
petua nie GK dapat dari majalah RASA April 2006 GK dah cuba buat alhamdulilah berhasil pasl tue GK nak kongsi dengan korang....

http://malaysiana.pnm.my/Alat%20Tradisonal/dapur_lesungbatu_files/lesung%20batu4.jpg

CARA TAJAMKAN ANAK LESUNG BATU:
Ambik segenggam kulit kerang dan masukkan kulit kerang tersebut ke dalam lesung. Kemudian tumbuklah sehingga kulit kerang hancur dan lumat. Korang akan tengok anak lesung akan kembali tajam dan kasar. Jadi kerja- kerja menumbuk cili pasti akan lebih mudah dan hasilnya memuaskan...Selamat mencuba...

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg