KLIK LA

Saturday, February 5, 2011

RESEPI HANDMADE COKLAT PERISA COKLAT CHEESE + COKLAT PUTIH

Selamat pag..rindunyer dah lama tak share resepi  dengan korang..ramai yang tanya kat GK macam mana nak buat HANDMADE COKLAT PERISA COKLAT CHEESE + COKLAT PUTIH
Resepi nie GK reka pasal GK memang giler cheese..masa tue nak buat satu kelainan asyik rasa coklat je jadi GK nak bagi dia rasa creamy + masam2 sikit dan rasa berlemak tapi sedap...
ok sekarang GK bagi korang resepi dia ye...


BAHAN-BAHAN:
250gm krim keju (pilih yang halal)
coklat compound putih - 1 BAR
coklat compound warna dark coklat- 1 BAR
perisa strawbery(tak nak bubuh pun takpe)
susu pekat (5 sudu)-nak bagi berkilat sikit

CARA-CARANYA:

1. Korang double boil dulu coklat putih pastu terus isi dalam acuan dia ye...pastu korang teriapkan acuan tue sebab kita just nak buat kerongsong(badan je) selepas itu masukkan mould ini kedalam peti sejuk seketika sebab kita nak buat inti dia..

 2: Korang double boil dark coklat pastu masukkan krim keju campur la dengan susu pekat manis dengan perisa strawbery tue kacau sampai likat..

3. Masukkan adunan diatas ke dalam acuan yang sama selepas tue ambik coklat putih tadi tutup permukaan mould tue pastu dia akan jadi macam nie...
pastu masukkan acuan tu dalam peti sejuk
 
selepas beku baru ketuk...  dan inilah hasilnyer


SELAMAT MENCUBA

8 comments:

currentlife2u said...

menarik nihhhhhhhhh..

alinac lover said...

ala best nya..kena p beli acuan la dulu ye kak?

ainaa.syafiqah27 said...

cam sedap jew..

simply nana said...

wah sedap...nya.

yanaSYAiera said...

coitt....lau gune coklat masakan yg pahit tu ley tak nk wat coklat????

yanaSYAiera said...

lau gune coklat masakan yg pahit tu ley tak nak wat coklat???

Mizza Estrada said...

tuto yg bagus, thanks !

Gadis Kampung said...

sama2 mizza estrada...buat ye...

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg