KLIK LA

Tuesday, October 12, 2010

NASI KERABU/ULAM [Versi Utara]

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoY3OD25scb-e13yAGTv7jGuoH3_pk5QzzIaS54Z29iAYnWtcyKmkGHYXlTfgcRSqvnuSeRUMp66Ywp39y78MEsETNO3nHyR1FQjekAn17_5VrDpN6GIhC8dtPleQYaPAoiF45BD7CdR8/s400/nasi_ulam.JPG
Bahan-Bahan:
600 gm nasi yang telah disejukkan
1 keping ikan talang
1 s/b udang kering [gorengkan tanpa minyak]
40 gm bawang merah
3 helai daun mengkudu
1 tangkai daun selom
1 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
3 helai daun kaduk
5 helai daun pegaga
5 helai daun ulam raja
3 helai daun sekentut
1 batang serai
1 sudu besar kerisik [ditumbuk halus]
1 sudu teh serbuk lada


Cara:
1. Bersihkan daun-daun dan hiris halus seperti bunga rampai.
2. Bakar ikan kering dan tumbuk. Tumbuk udang kering.
3. Mayang bawang merah halus-halus.
4. Ambil nasi yang sejuk. Jika ada yang berketul, pecahkan.
5. Gaul nasi dengan daun-daun, serai, serbuk lada, ikan kering, udang kering, kerisik dan bawang.
6. Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat. Jika rasa kurang masin bolehlah taburkan garam.

Tambahan:
Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya. Lebih banyak lebih sedap.
Boleh juga sebagai tambahan  sediakan asam rebus keladi.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSQzAnORiOIGp01kHQn_JZ4MMM_vbYTvpQjCXyhyphenhyphenoTBe_Gh8jRKVBp4CcLdFkcvXhhFE-EVyFpS5YYdvYezmCDCinRhoV7Vid8AbHlh5m_verJDWThlsmui-7OoHzWRVr7xP_hriBBys0/s320/DSC00800.JPG 

P/S: Resepi yang saya kumpul pada 2005 untuk dijadikan buku koleksi khas untuk suami saya...

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg