KLIK LA

Tuesday, October 12, 2010

NASI KERABU/ULAM [Versi Utara]

 http://1.bp.blogspot.com/_HyzrJXQJC2Q/SkeEPEXP4cI/AAAAAAAACGA/0OwVHgq72fo/s400/nasi_ulam.JPG
Bahan-Bahan:
600 gm nasi yang telah disejukkan
1 keping ikan talang
1 s/b udang kering [gorengkan tanpa minyak]
40 gm bawang merah
3 helai daun mengkudu
1 tangkai daun selom
1 tangkai daun kesum
1 helai daun kunyit
3 helai daun kaduk
5 helai daun pegaga
5 helai daun ulam raja
3 helai daun sekentut
1 batang serai
1 sudu besar kerisik [ditumbuk halus]
1 sudu teh serbuk lada


Cara:
1. Bersihkan daun-daun dan hiris halus seperti bunga rampai.
2. Bakar ikan kering dan tumbuk. Tumbuk udang kering.
3. Mayang bawang merah halus-halus.
4. Ambil nasi yang sejuk. Jika ada yang berketul, pecahkan.
5. Gaul nasi dengan daun-daun, serai, serbuk lada, ikan kering, udang kering, kerisik dan bawang.
6. Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat. Jika rasa kurang masin bolehlah taburkan garam.

Tambahan:
Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya. Lebih banyak lebih sedap.
Boleh juga sebagai tambahan  sediakan asam rebus keladi.
http://1.bp.blogspot.com/_9NpQo0dWjQ4/S34C-XunbPI/AAAAAAAABKE/NHD85hs-3VE/s320/DSC00800.JPG 

P/S: Resepi yang saya kumpul pada 2005 untuk dijadikan buku koleksi khas untuk suami saya...

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg